Romániában idén csökkent a tengerpart népszerűsége, de távolról sem olyan mértékben, ahogy azt a szállodatulajdonosok állítják - írja a Maszol Ziarul Financiar pénzügyi lap körképe alapján. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint júniusban és júliusban 498 ezren szálltak meg a Konstanca megyei szálláshelyeken.

Ez öt százalékkal marad el a tavalyi 523 ezres létszámtól. A szezon során a szálláshelyek tulajdonosai és a vendéglátósok egyaránt 30-40 százalékos visszaesésről számoltak be, ami az adatok tükrében erősen eltúlzottnak tűnik.

Hol van már a tavalyi nyaralás

A turisták valós száma nagyobb a statisztikákban szereplőnél, mivel egy részük engedély nélkül működő szálláshelyeket vesz igénybe, azonban ez így volt a korábbi években is.

A hét hónapos adatok az ötszázalékosnál is kisebb csökkenést mutatnak. Január 1. és július 31. között 615 ezer látogató szállt meg Konstanca megyében, szemben a tavalyi 605 ezerrel. A szakemberek szerint szeptember végére a turisták létszáma elérheti az egymillió főt.

A tavalyi nagyon jó év volt a tengerparti turizmus számára, mivel ott nyaraltak sokan azok közül, akik általában külföldön, Görögországban, Bulgáriában vagy Törökországban töltik a nyári szabadságukat.