A Bloomberg szúrta ki, hogy a 19 éves, svéd klímaaktivista arról eszélt egy Twitterre felkerült interjúrészletben, hogy Németországnak nyitva kellene tartania a meglévő atomerőműveit. - „Ha már működnek, úgy érzem, hiba bezárni őket, hogy a szénre összpontosíthassanak” – mondta Greta Thunberg.

Ahogyan azt szeptember elején megírtuk, a német atomflotta eredetileg december végén leállítandó utolsó három blokkjából kettőt tartalékban tartanak - ám az is kiderült, hogy alapvetően nem a német, hanem a várható francia áramhiány kezelésére. Korábban azt is megírtuk, hogy a németországi nukleáris búcsú, illetve a német atomerőművek leállítása körüli cirkusz mögött mik a valós magyarázatok.

A Bloomberg azt írja most, hogy a német kormány döntése - hogy jövő év tavaszáig marad két blokk "bevethető marad" - politikai lázongást okozott, mivel a kormánykoalícióban lévő Zöld Párt ezt is ellenezte. A svéd klímaaktivista azonban inkább a szén újbóli térnyerése ellen, nem pedig az atom mellett érvelt a Das Erste TV készítette interjúban.

Németország az orosz gáz kiváltására a korábbiaknál jelentősebb mértékben támaszkodik ismét a belföldön rendelkezésére álló szénre, és több, már leállt széntüzelésű erőművet is újraindítottak. A károsanyag-kibocsátás így rövid távon növekszik, miközben a kormány azon dolgozik, hogy megfékezze a példátlan válságot - tette hozzá a gazdasági lap.