Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter bejelentette, hogy a védelmi minisztérium két héten belül javaslatokat tesz majd Aleksandar Vučić államfőnek arra vonatkozóan, milyen lehetséges modellek szerint kellene megszervezni a kötelező sorkatonai szolgálatot - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ezt egy hosszabb közvita követi, ezután hoznak döntést, hogy kötelezővé tegyék-e a sorkatonai szolgálatot.

A tárcavezető hozzátette, a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését hosszabb ideje fontolgatják a szakemberekkel, úgy a védelmi minisztérium és a hadsereg berkein belül, mint azokkal együttműködve, akik érdekeltek abban, hogy ebbe a folyamatba bekapcsolódjanak.

Szerbia katonailag semleges kíván maradni, mivel ez az ország érdeke, és mindenkivel szeretne együttműködni, viszont szüksége van olyan hadseregre, amely képes megvédeni az országot. A sorkatonák bizonyos tudásra tehetnek majd szert. Mindazok az ötletek, amelyeket majd letesznek az asztalra, teljes körű képet adnak arról, milyen katonaságot szeretnének a következő 10-15, vagy 20 évben.