A nyugati szankciók és az importfüggőség miatt a rágógumi lett a legnagyobbat dráguló termék az orosz piacon 2022 márciusa óta. Ez tehát azt jelenti, hogy a rágógumi drágulásának üteme volt a legnagyobb Oroszországban az elmúlt egy évtizedben – jelentette az orosz statisztikai hivatal.

Egy csomag rágógumi átlagos kiskereskedelmi ára 2023 márciusában 39 rubel volt. A rágógumi ára ugyanakkor 2023 februárjában tetőzött 39,39 rubel/csomag díjjal. Egy évvel korábban, az év azonos szakában egy csomag rágógumi áráért átlagosan 32 rubelt fizettek az oroszok. Mindez 22,3 százalékos emelkedést jelent.

(Átszámolva még mindig jóval olcsóbb az oroszoknál a rágógumi, a csúcs árat és a jelenlegi forint árfolyamot alapul véve sem éri el egy csomag rágó ára a 170 forintot az orosz boltokban.)

Az orosz rágógumipiac megoszlik a legnagyobb szereplők között:

  • egyikük a Wrigley, a Mars Corporation leányvállalata és többek között az Orbit márkát gyártja;
  • a másik a Mondelez International;
  • a harmadik pedig többek között a Mentos márka tulajdonosa, a Perfetti Van Melle.

Az Ipsos közvéleménykutató szerint 2022 negyedik negyedévében Oroszország 16 év feletti városi lakosságának közel negyede fogyasztott rágógumit.

A rágógumi árának jelentős tavalyi emelkedése a nyugati szankciók hatásainak következménye: ezen belül is elsősorban a csomagolás drágult. Ugyanis 2022 áprilisában az ötödik szankciócsomag részeként az EU betiltotta többek között a nyomdafesték, a papír, a karton, a fólia és a nyomdagépek bevitelét Oroszországba.

Mindeközben a rágógumi alapanyagát nem Oroszországban állítják elő, hanem külföldről importálják. Tavaly nyáron azonban az orosz gyárak fennakadásokkal szembesültek miután a szintetikus polimer gumi alapanyagot az EU szintén szankciókkal sújtotta.

(via RBC.ru)