Megérkezett a tizedik szankciós csomag, amelyről brüsszeli források már az év elején megszellőztették, hogy időzítését az unió nem bízza a véletlenre, és a háború kezdetének évfordulójára, február 24-re készíti elő az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot.

Tulajdonképpen napra pontosan, pénteken késő este jelentette be hivatalos Twitter-csatornáján az Európai Unió svéd tanácsának soros elnöksége, hogy mit tartalmaz a tizedik szankciós csomag.

Így a tizedik szankciós csomag értelmében:

  • szigorodnak az kettős felhasználású termékekre és technológiákra vonatkozó exportkorlátozások;
  • célzott korlátozó intézkedéseket vezetnek be a háborút támogató, propagandát és álhíreket terjesztők;
  • továbbá az Oroszország által a háborúban használt drónokat szállító személyekkel és szervezetekkel szemben.

A svéd elnökség hozzátette: az EU tagállamai együttesen az eddigi legerősebb szankciókat vezették be, hogy segítsék Ukrajnát a háború megnyerésében.

Az EU egységesen kiáll Ukrajna és az ukrán nép mellett. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges

– hangsúlyozták.

A legutóbbi, kilencedik szankciós csomagot december elején hagyta jóvá az unió, amely kimondta, hogy legfeljebb 60 dollár lehet egy hordónyi, Oroszországból tengeri úton érkező kőolaj és petróleum olaj ára.

Brüsszel hivatalos indoklása szerint az orosz olajra rákerült ársapka többek között korlátozza a rendkívüli piaci viszonyok miatti árkilengéseket, valamint drasztikusan csökkenti Oroszország olajkereskedelemből származó bevételeit. 

A „különleges katonai hadművelet” egy éve

Az Ukrajna elleni háború kezdetének időzítése Vlagyimir Putyin elnök részéről aligha lehetett véletlen, mert 1918. február 23-án egy unikális orosz intézmény alapjai jöttek létre: nem más kezdődött meg, mint a Munkás-paraszt Vörös Hadsereg felszerelése. Az orosz vezetés számára máig jeles nap pedig a rendszerváltás után is a haza védőinek emléknapja maradt. Így tavaly február 23-án szerdán megünnepelve az orosz hadsereget megtartották a hagyományos katonai parádékat, felvonulásokat, és szokás szerint fellőtték a tűzijátékokat szerte Oroszországban. Majd 202. február 24-án csütörtök hajnalban az oroszok megindították a háborút, vagy ahogy Putyin elnök nevezi: az Ukrajna elleni különleges katonai műveletet. Ha a támadás napja nem lenne már így is erősen szimbolikus, pont 2014. február 23-án ért véget a szocsi téli olimpia.