Trump, aki az ünnepek után, keddtől már ismét Washingtonban tartózkodik, Twitter-bejegyzésben foglalkozott James Comeyval, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) általa még tavaly májusban elbocsátott igazgatójával és Huma Abedinnel, Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt legszorosabb munkatársnőjével.

Az ünnepek alatt hozta nyilvánosságra a külügyminisztérium, hogy bizalmas kormányzati információkat tartalmazó elektronikus leveleket találtak Abedin elvált férjének számítógépén. Trump erre az információra reagálva sugalmazta Abedin börtönbe juttatását.

QP | Quality Placement

"A csalárd Hillary Clinton legfontosabb munkatársát, Huma Abedint azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyta az alapvető biztonsági előírásokat. Titkosított jelszavakat juttatott külföldi ügynökök kezére. Emlékszünk a tengeralattjárón lévő tengerészekről készült fotóra. Börtönbe vele! Vajon a mély államot képviselő igazságügyi minisztériumnak kell végre cselekednie? Mint Comeyval és a többiekkel kapcsolatban?" - fogalmazott bejegyzésében Trump.

"Mély államnak" az amerikai közbeszédben azt a vélelmezett hálózatot nevezik, amely többnyire Barack Obama volt elnök munkatársaiból és befolyásos demokrata párti személyiségekből áll, és a feltételezések szerint azon munkálkodik, hogy akadályozza, de legalábbis nehezítse a jelenlegi kormányzat munkáját.

A State Department (külügyminisztérium) a Judicial Watch nevű jogvédő szervezet pere nyomán hozta nyilvánosságra Abedin e-mailjeinek másolatait. Az elektronikus leveleket Abedin nem a hivatalos, tehát védett külügyi szerveren küldte, hanem a magánfiókjáról, ráadásul megírta a hozzátartozó jelszavakat is. Magánfiókja a Yahoo internetes szolgáltatónál volt, és a Yahoo ellen még tavaly hackertámadást követtek el, hozzáférve több százezer felhasználó adataihoz.

James Comey volt FBI-igazgatót az elnök korábban már megvádolta bizalmas információk kiszivárogtatásával, s Comey a kongresszusi meghallgatásán el is ismerte, hogy egy barátján keresztül juttatott el adatokat és információkat a The New York Times című lap munkatársához.