Az Ukrán Nemzeti Bank több mint fél tucat ideiglenes intézkedést jelentett be csütörtökön, miután az orosz csapatok bevonultak az országba. A készpénzfelvételt napi 100 ezer ukrán hrivnyára korlátozták, ami körülbelül 1,1 millió forintnak felel meg. A központi bank azt is közölte, hogy csütörtökre rögzíti a hivatalos árfolyamot - írja a WSJ.

Külön az ukrán PFTS tőzsde közölte, hogy a tevékenységet csütörtökön nem nyit ki a rendkívüli események miatt.

A globálisan forgalmazott ukrán eszközöktől viszont szabadultak a befektetők: a 2027 szeptemberében lejáró ukrán dollárkötvény hozama csütörtökön 32,060 százalékra emelkedett a szerdai 16,302 százalékról, a Tradeweb adatai szerint.

A hozamok akkor emelkednek, amikor az árak csökkennek. A kelet-európai országok valutái csökkentek a dollárral szemben, a lengyel zloty 1,1 százalékkal, a cseh korona pedig 1,8 százalékkal, a magyar forint 1,36 százalékot gyengül csütörtök délelőtt 11-ig. Törökország - amelynek mind Oroszországgal, mind Ukrajnával erős kereskedelmi és turisztikai kapcsolatai vannak- fizetőeszköze, a líra 2,4 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Ukrajnát csütörtök hajnalban rohanta le az orosz hadsereg. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.