Miután 2014-ben a Krím félszigetet Oroszország egy sokak által vitatott tisztaságú népszavazással elcsatolta, most Kelet-Ukrajnában négy megszállt területen hasonló akcióra készülnek. A referendumok arról, hogy a régiók Oroszország részévé váljanak-e, azt követően kezdődtek, hogy Ukrajna a hónap elején egy sikeres ellentámadással nagy területeket foglalt vissza az orosz hadsereg állt támadott keleti országrészben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges katonai mozgósítást jelentett be, hogy 300 000 katonát vonultasson fel az ukrajnai fronton. Így a Kreml, úgy tűnik, megpróbálja visszaszerezni erőfölényét az őrlődő konfliktusban. A négy terület Oroszországhoz való csatolásával Moszkva az ezek visszafoglalására irányuló támadásokat maga Oroszország elleni támadásnak állíthatja be, ami figyelmeztetés Kijevnek és nyugati támogatóinak. Putyin szerdán azt mondta, hogy Oroszország minden rendelkezésünkre álló eszközt bevet, hogy megvédje magát, ami nyilvánvaló utalás volt a nukleáris fegyverekre.

Hónapok óta tervezik az álnépszavazásokat

A népszavazásokról már hónapok óta tárgyaltak a négy régióban a Moszkva által kinevezett hatóságok, de Ukrajna közelmúltbeli győzelmei miatt sürgősen előrehozták azokat. A szavazás Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja tartományokban folyik majd péntektől-keddig. Ezek Ukrajna területének mintegy 15 százalékát teszik ki együttesen – számolt be a Reuters.

A népszavazásokat a Nyugat széles körben elítélte, előre illegitimnek nyilvánítva azokat, jelezve, hogy csak egy illegális annexiót készítenek elő. A referendumokon nem lesznek független megfigyelők, és a háború előtti lakosság nagy része elmenekült, vagy elhurcolták.

A választásokat felügyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint az eredményeknek nem lesz jogi súlya, mivel nem felelnek meg az ukrán törvényeknek vagy a nemzetközi normáknak, és a területek nem biztonságosak.

Kikényszerített szavazatok

Szerhij Gaidai, Ukrajna Luhanszki területének kormányzója elmondta, hogy az oroszok kezén lévő Bilovodszk városában egy vállalat igazgatója közölte az alkalmazottakkal, hogy a szavazás kötelező, és aki nem hajlandó részt venni, azt kirúgják, és a nevét átadják a biztonsági szolgálatoknak.

Elmondta, hogy Sztarobilszk városában az orosz hatóságok keddig megtiltották a lakosságnak, hogy elhagyja a várost, és fegyveres csoportokat küldtek ki, hogy átkutassák a házakat és kényszerítsék az embereket, hogy kijöjjenek, és részt vegyenek a népszavazáson.