A koronavírus-járványt kísérő lezárások utáni újranyitással elszabadulni látszik globálisan is a pénzromlás, amivel a világ nagy jegybankjai csapdahelyzetbe kerültek. Elvileg lépniük kellene és szigorítani, kamatot emelni, a kvantitatív lazítási programokat gyorsan visszafogni a pénzromlás ütemének csökkentése érdekében, azonban ezt nem tehetik meg.

A globális gazdaságban ugyanis a fellendülés bár látványos, azonban ahhoz gyenge lábakon áll, hogy központi stimulusok, így jegybanki ösztönzés nélkül is tartós tudjon maradni. Így egy túlzott erejű szigorítás könnyen globális recessziót idézhetne elő, aminek komoly negatív következményei lennének.

E helyzetben a nagy jegybankok vezetői a legolcsóbb eszközhöz nyúltak, az inflációs várakozásokat próbálják meg tavasz óta úgy irányítani, hogy a piaci szereplők ne tartsanak a kelleténél jobban az infláció elszabadulásától, s ezzel fékezni tudják a pénzromlás ütemének emelkedését. Ennek megfelelően a nagy jegybankok kommunikációjának központi eleme az a tézis, amely szerint a magasabb infláció csak átmeneti jellegű és az újranyitást követően enyhülni fog, s ezért nincs szükség a monetáris szigorításra.

Ezt eddig a piaci szereplők elhitték, azonban ezen a képen a jelek szerint elkezdtek repedések keletkezni, amelyek már akkorák, hogy arra Jerome Powell Fed-elnök is kénytelen volt reagálni. A CNBC tudósítása szerint az amerikai szenátus Banki bizottsága előtt ma tartandó beszédében arra figyelmeztet majd, hogy ugyan a gazdaság folyamatosan erősödik, azonban ez ároldali nyomással párosul az ellátási láncokban keletkezett fennakadások és más tényezők miatt.

Az infláció megemelkedett és várhatóan ez így is marad a következő hónapokban, mielőtt csökkenésnek indulna. Ahogy a gazdaság folyamatosan újranyit és a költések emelkednek, az árakra irányuló felfelé mutató nyomást tapasztalunk részben az ellátási láncok zavarai miatt néhány szektorban. Ezek a hatások nagyobbak és hosszabban tartanak mint előre jeleztük, azonban alább fognak hagyni, s akkor az infláció visszaesik a hosszú távú célként kitűzött 2 százalékos érték közelébe - mondta a jegybankelnök.

A Reuters szerint hozzátette, ha a tartós infláció komoly fenyegetéssé válik, biztosan válaszolni fognak arra és használják a rendelkezésükre álló eszközöket a pénzromlás ütemének célként kitűzött szinten tartására.