A falfirkák az utcakép részét képezik sok nagyvárosban, de amikor a római Panteonra valaki rápingál két repülő csészealjat és odaírja, hogy "idegenek léteznek" az már kérdéseket vet fel a környék biztonságával kapcsolatban.

A Wanted in Rome cikke szerint az eset még hétfőn történhetett, de a sajtó csak napokkal később kezdett írni róla. A vandalizmust először kedd reggel vették észre a helyi kereskedők, most pedig az állami régészeti felügyelőség vizsgálja, hogy milyen módszerekkel lehetne a legjobban eltávolítani a graffitit az UNESCO világörökség részét képező, közel 2000 éves épület faláról.

Hol vannak a kamerák?

A római rendőrség nyomozást indított az eset ügyében, munkájukat azonban nehezíti, hogy a környéken nincsenek működő biztonsági kamerák - számol be a Corriere della Sera.

Pantheonban - amely egy kegyhely - a biztonsági rendszert a római egyházmegyével közösen használják. Kívül azonban a felelősség a várost terheli. A graffititől nem messze van egy kamera, amely azonban nem működik - mondta a műemlék vezetője.

Korábban volt, hogy valaki autóval hajtott le a római Spanyol lépcsőn, máskor elektromos rollert dobtak le rajta. Drónok is csapódnak időnként épületekbe, az pedig, hogy emberek fürdenek a szökőkutakban, tényleg mindennapos.