Az újonnan fertőzöttek nagy többsége oltatlan, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az omikron koronvírus-változatot elkapók csak enyhe tüneteket produkálnál, hiszen vannak betegek, akiknél komoly szövődmények alakulnak ki - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Ljiljana Timotijevićot, a szerbiai tüdőgondozó intézet igazgatóját.

A doktornő szerint 2020 márciusa óta, amióta a járvány megjelent Szerbiában, semmit sem tanultunk meg, azt sem, hogy a betegség életveszélyes lehet és azt sem, hogy a következményei borzalmasak.  Az intézet mindössze három hétig nem volt a Covid-rendszerben, mostanra azonban újra teljes kapacitással ezekkel a betegekkel dolgozik. Január elején a fiatalok fertőződtek meg, majd jött az idősebb generáció, most pedig azok vannak soron, akiket nem oltottak be.

Az omikronnal fertőzöttek napokig tartó lázra, kimerültségre, gyengeségre, nehéz légzésre panaszkodnak. Nem egyszerű megfázástól van szó. Egyoldali vagy kétoldali tüdőgyulladással most az idősebbek kerülnek kórházba, akiknek társult betegségei is vannak. Az intézet alkalmazottainak egyébként 20 százaléka fertőzött jelenleg és betegszabadságon vagy karanténban van.

A doktornő arra biztatja a betegeket, menjenek el orvoshoz, ne gyógyítsák magukat otthon, saját kézből és legfőképp ne antibiotikummal.