Hétfőn életbe lépett a G7-es országok az orosz tengeri olajra vonatkozó ársapkája. A Nyugat megpróbálná korlátozni, hogy Moszkva finanszírozza a háborút, Oroszország ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogja betartani az intézkedést, még akkor sem, ha csökkentenie kell a kitermelést – írja a Reuters.

 

 

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a világ gyengeségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy a felső korlátot ezen a szinten határozta meg, míg Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap úgy fogalmazott, hogy ez durva beavatkozás, amely ellentmond a szabad kereskedelem szabályainak.

 

 

 

Csak olyan országoknak fogunk olajat és kőolajtermékeket eladni, amelyek piaci feltételek mellett dolgoznak velünk, még akkor is, ha egy kicsit csökkentenünk kell a kitermelést

– mondta Novak.

 

 

 

Októberben olyan kijelentések is elhangoztak, miszerint Oroszország elegendő tankhajóhoz férhet hozzá, hogy olajának nagy részét az „ársapkán túlra” szállítsa, ezzel áthúzva az orosz háborús bevételek megfékezésére irányuló eddigi legambiciózusabb tervet.

 

 

 

Zelenszkij szerint a 60 dolláros felső határ nem igazán tartaná vissza Oroszországot attól, hogy háborúzzon Ukrajnában, mmivel ez a korlát „egy terrorista állam költségvetése számára elég kényelmes”.