Úgy fest, a Nagy-Britanniában a Putyinhoz fűződő vélt vagy valós szoros kapcsolatai miatt szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Roman Abramovics nem tud meglenni saját fociklub nélkül. Bár az Chelsea-t a londoni kormány kicsavarta a kezéből, máris új vetéli lehetőségek után néz.

Az orosz olajmágnás rá is mozdult egy másik klub, a török Super Ligában szereplő Göztepe megvásárlására - írja a futball365.com a Fanatik című török kiadványra hivatkozva.

A Göztepével való "tárgyalások megkezdéséről" szóló hírek mindössze néhány nappal azután érkeztek, hogy Abramovics 750 millió fontos szuperjachtja Törökországban kikötött. Törökország szoros kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind Ukrajnával, és bár az ország kritikusan viszonyult Putyin inváziójához, megpróbált semleges maradni, hogy közvetítsen a nemzetek között.

Abramovics számára pedig döntő fontosságú, hogy a béketeremtő szerepére tett kísérlet azt jelenti, hogy jelenleg nem szankcionálják az oroszokat.

Eközben Abramovics állítólag követeléseket fogalmazott meg a Chelsea leendő új tulajdonosaival szemben, hogy biztosítsa a klub jövőjét. Az Athletic beszámolója szerint annak ellenére, hogy befagyasztották a vagyonát, Abramovicsnak ezek szerint még mindig van beleszólása a Chelsea eladásába.

Az orosz oligarcha pedig állítólag azt mondta a Raine Groupnak, hogy ne a legnagyobb, hanem a legjobb ajánlatot válasszák, és a klub sikeres jövőjének három fontos tényezőjét emelte ki. Abramovics azt szeretné, ha az új tulajdonosok "bizonyítottan sikeres pályafutással, a klubra vonatkozó elképzelésekkel és a pénzeszközökhöz való könnyű hozzáféréssel" rendelkeznének.

Tíznél kevesebb "komoly" ajánlat futott be eddig

A Chelsea-re az elmúlt hetekben rengeteg ajánlat érkezett a potenciális vevők részéről. A klub megvásárlására pályázók között van Hansjorg Wyss svájci milliárdos, Todd Boehly amerikai üzletember, Nick Candy ingatlanfejlesztő, a Centricus globális befektetési cég, a New York Jets tulajdonosa, a Ricketts család és Sir Martin Broughton. A Chelsea legújabb licitálója a lóversenyzéshez és a pólóhoz kötődő jordániai hercegnő felesége.

A klub eladását felügyelő bank, a Raine Group múlt péntekig adott határidőt az érdeklődőknek, hogy hivatalos ajánlatot tegyenek a klubra, bár állítólag a héten még kiegészítették és megnövelték az ajánlatokat. Állítólag kevesebb mint tíz "komoly" ajánlatot nyújtottak be, és a Raine Group reméli, hogy a hónap végéig lezárul a folyamat. A bank állítólag négy, a legjobbnak tartott félből álló szűkített listát készít, bár más hírek szerint a klub "gyakorlatilag maga választotta ki" a legkedvezőbb ajánlattevőket.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.