Az amerikai Tesla villanyautó-gyártó a jövőben az afrikai Mozambikból fogja beszerezni az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához szükséges grafitot – írja a CNBC. Szakértők szerint ez az első nagy lépés azon az úton, amelyen az autógyártó mérsékelheti függését a kínai beszállításoktól. A vállalat még az elmúlt év végén írt alá szerződést az ausztrál Syrah Resources bányavállalattal, amely a világ egyik legnagyobb grafitbányáját üzemelteti az Afrika déli részén lévő országban.

Az egyedi egyezségnek köszönhetően a Tesla autók akkumulátorait előállító gyár, amely a Lousiana állambeli Vidalia városában van, saját grafitforrással fog rendelkezni. Ez a nyersanyag nélkülözhetetlen eleme a villanyautók lítium-ion áramforrásainak. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, ám az kiderült, hogy a mozambiki bánya termelésének 80 százalékát fel fogják vásárolni 2025-től kezdődően, ami évi nyolcezer tonna grafit szállítását jelenti.

Az üzlet része a Tesla tervének, miszerint csökkenti függését a kínai beszállításoktól. Részben azért, hogy saját ellenőrzése alá vonja és lerövidítse beszállítói láncait, részben azért, hogy megszabaduljon azoktól a vádaktól, amelyek szerint tisztátalan eszközöket – környezetpusztító technológiákat és alulfizetett munkaerőt – alkalmazó vállalatokkal üzletel. Az ügylet minden bizonnyal elnyeri a Pekinggel gazdasági stratégia izmozásban lévő amerikai vezetés tetszését is.