A koronavírus-járvány jókora lökést adott az élelmiszer házhoz szállításnak. Az európai piacon sorra jelennek meg az olyan cégek, amelyek - a hagyományos élelmiszerboltok kiszállítási idejével ellentétben - akár 10 percen belül is házhoz viszik a megvásárolt élelmiszereket. Ebbe a versenybe szállt most be a brit Tesco. A Grocer cikke szerint a boltlánc a vásárlói igényekre válaszolva teszteli az egy órán belüli szállítást biztosító Whoosh névre hallgató szolgáltatását.

A tesztfázisban lévő szolgáltatás egyelőre egyetlen, Wolverhampton városában található boltban érhető el a környezetében élőknek. Chris Poad, a Tesco online vezetője szerint most azon dolgoznak, hogyan tud a Whoosh a munkatársak és a vásárlók számára is a lehető legjobban működni. A szolgáltatás a hét minden napján, reggel 7 óra és este 10 óra között érhető el. Egyelőre kevesebb termékből lehet választani, mint ami a boltban elérhető, de minimális kosárméret nincsen. A 15 font, azaz több mint hatezer forint alatti rendelések esetében az 5 fontos, azaz több mint kétezer forintos kiszállítási díjhoz még 2 font, azaz 810 forint jön hozzá.

Az online bevásárlással ugyanúgy lehet Tesco Clubcard hűségpontokat gyűjteni, mint az üzletekben, érvényesek a bolti akciók és kuponokat is be lehet váltani. A kiszállításokat a Stuart nevű futárcég végzi, amely többek között a Nespressónak és a Sainsbury’s boltnak is szállít.

A Tescónál egyébként már elérhető volt egy gyors kiszállítást biztosító szolgáltatás: a Tesco Now maximum 20 terméket tartalmazó rendeléseket vitt ki London bizonyos körzeteibe. A szolgáltatás nem volt hosszú életű, mindössze egy évig működött.

Egyre több a versenytárs

A villámgyors házhoz szállítást egyre több cég kínálja, így a Deliveroo két korábbi vezetőjének új vállalkozása, a Dija például 10 perces időt tartva viszi ki a bevásárlást London egyes kerületeibe. A nyárra már húsz helyszínen indulnának el 3 millió londoni lakost elérve, a londoni indulás után pedig már Párizsban és Madridban is terjeszkedik a cég. A Dija Londonban 0,99 fontot, azaz több mint 400 forintot számol fel a házhoz szállításért, és friss, tartós, mélyhűtött élelmiszereket egyaránt szállít.

A Gorillas Németországban és Hollandiában terjeszkedik. A Gorillas futárait közvetlenül a cég alkalmazza, és jelenleg 11,50 fontos, azaz több mint 4800 forintos órabérrel számolhatnak, ehhez még hozzájön a borravaló. A Getir török startup szintén London bizonyos részein vállal 10 perc alatt házhoz szállítást, ez közvetlenül a nagykereskedőktől vásárolja az élelmiszereket és nagyjából 10 százalékkal drágábban adja a termékeket, mint a boltok. A cégnek teljes munkaidőben dolgoznak a futárok, akik óránként 10,85 fontot, azaz több mint 4400 forintot keresnek. A Cajoo szolgáltatása pedig Párizsban ígér 15 perc alatti kiszállítást. A cég elmondása szerint a termékek ugyanolyan áron vannak, mint a boltokban, a szállítási költség pedig 2 euró, azaz 720 forint alatt marad. A futárok pedig elektromos kerékpárokkal közlekednek majd.

Magyarországon is gyorsítanak

Magyarországon az általában aznap vagy pár napon belüli kiszállítást biztosító hagyományos boltláncok mellett a Netpincér és a Wolt is elindult az expressz élelmiszerszállítással is.

A Netpincér futárai 2020 decemberétől tíz budapesti kerületben akár 30 percen belül visznek házhoz alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket. Szintén tavaly decemberben startolt a Webshippy és a Wolt ételkiszállító közös projektje is a magyar fővárosban. A koprodukciónak köszönhetően a Webshippy azt vállalja, hogy mostantól bármely webáruház rendeléseit akár 15 percen belül összekészíti és átadja a kiszállító partnernek, amely így Budapesten akár egy órán belül kézbesíti a küldeményt.