A Carrefour mostani bejelentésével más kiskereskedelmi vállalatokhoz csatlakozik, amelyek - Macron elnök kormányának nyomására - áraik korlátozásával igyekeznek segíteni a fogyasztóknak, hogy megbirkózhassanak az egyre erősödő inflációval.

Májusban a francia Leclerc szupermarketcsoport júliusig befagyasztotta a 120 leggyakrabban vásárolt termék árát, míg áprilisban a brit Asda és Morrisons szupermarket-üzemeltetők közölték, hogy csökkentik az alapvető cikkek árát.

A megugró inflációval szemben más kiskereskedők is a fogyasztók megélhetési költségek miatti aggodalmait célozták meg saját promóciós kampányaikkal.

Félnek a szuperadótól

A rekordnyereségükre kivetett szuperadó lehetőségével szembesülve a francia TotalEnergies olajipari nagyvállalat és a CMA CGM hajózási óriás szintén árcsökkentő intézkedéseket jelentett be még júliusban.

A TotalEnergies közölte, hogy szeptember 1-jétől az év végéig csökkenti az üzemanyagárakat Franciaország-szerte a töltőállomásain, míg a CMA CGM fuvardíjait csökkenti konténerenként 750 euróval az Ázsiából Franciaországba irányuló import esetében.

Az e hónapban közzétett adatok szerint Franciaországban az infláció júliusban 6,8 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték az 1990-es évek eleje óta, amióta Franciaország az Európai Unió módszertanát alkalmazza az adatok kiszámításához, bár az áram- és gázárak kormányzati korlátozásának köszönhetően alacsonyabb, mint a legtöbb más uniós országban