Az orosz Szvetofor kereskedelmi lánc hamarosan megnyitja az első belgrádi üzletét - adta hírül a Retail Serbia hírportálra hivatkozva a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az első belgrádi kiskereskedelmi áruház megnyitása mellett a Szvetofor további három áruházat nyit, Čačakon, Nagykikindán és Trstenikben.

A Szvetofor, amelynek 2017 óta bejegyzett márkaneve a Mere és jelenleg több mint tizenöt üzletet üzemeltet Szerbiában, a fővárost csak most vette célba. A boltlánc árukínálatának mintegy 40 százaléka orosz importból származik. A Szvetofort tulajdonló Torgservis-csoport az orosz piac harmadik legnagyobb áruházláncának tulajdonosa. Az orosz üzletlánc korábban jelezte, hogy 2021. május elsejéig 15 üzletet szeretne nyitni Szerbiában, később pedig még 85-öt, vagyis összesen száz Szvetofor-bolt nyílna az országban, amelyek alapterülete legalább ezer négyzetméter lenne. 

Az orosz cégnek többek között a Delhaize, a Mercator-S és a Lidl jelent konkurenciát a szerbiai élelmiszer-kiskereskedelmi piacon, amely 2020-ban tovább növekedett. A három nagy boltlánc közül a Lidl Srbija forgalma ugyanis 2020-ban 54 százalékkal, a 2019-es 315 millió eurós forgalomról 485 millió euróra ugrott. 

Az orosz hálózat Szerbia mellett Lengyelországban is terjeszkedést tervez: 105 üzletet akar nyitni, ebből nyolc már idén elkezdi működését. A közepes és a nagyvárosokban vagy azok közelében, a nagy forgalmú utak mellett akarják működtetni üzleteiket. Egy Krakkóban bejegyzett cég, a Torgservice PL közvetítésével akarnak fejlődni. Ez a vállalat megkezdte a lengyel Szveto vezetőinek és beosztott alkalmazottainak a toborzását.