A Financial Times vasárnap arról számolt be, hogy az EU beleegyezett abba, hogy a Pfizer és a BioNTech Covid-19 oltásokért 19,5 eurót (6950 forintot) fizessen egy májusban aláírt, legfeljebb 1,8 milliárd adagra vonatkozó szerződés értelmében, szemben az összesen 600 millió oltóanyagra vonatkozó két kezdeti szállítási szerződésben szereplő 15,5 eurós (5500 forintos) dózisonkénti árral. A Moderna oltások ára 25,5 dollárra (7650 forintra) emelkedett dózisonként - írta a lap, utalva a 300 millió oltóanyagra vonatkozó szerződésre, szemben a 160 millió oltásra vonatkozó kezdeti szerződésben szereplő 22,6 dollárral (6 775 forint).

A Moderna ára még mindig a vállalat által tavaly jelzett 25-37 dolláros tartomány legalsó végén van, de a Pfizer és a BioNTech korábban azt mondta, hogy a nagyobb volumenű ügyletek esetén az árak alacsonyabbak lesznek. Mások szerint jó okok szóltak amellett, hogy többet fizessenek, és hogy a körülmények nagymértékben megváltoztak ahhoz képest, amikor tavaly az első megállapodásokat kötötték a gyógyszergyártókkal - írja a Reuters.

Clement Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere hétfőn az RFI francia rádiónak azt mondta, hogy a valószínűleg magasabb árakról még tárgyalnak, és a változatokra, a gyártásra és a szállításokra vonatkozó szigorúbb záradékok eredménye. 

Viszont egy másik szakértő szerint - aki a Reutersnek nyilatkozott - a gyártók alkupozícióját az is erősítette, hogy kiderült, az oltóanyagok értéke megnőtt, mióta bizonyítást nyert, hogy azok hatékonyak, és hogy segítik a recesszió után a gazdaság talpra állását. 

A tárgyalásokat az is befolyásolta, hogy bár nagyon ritka esetekben, de halálos trombocitopéniát okozhatnak az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vektorvakcinái. Ráadásul előbbi brit-svéd céggel az EU-nak a szállítmányok késései miatt is meggyűlt a baja, amit jogi útra terelt. Ezzel javul a Pfizer/BioNTech és a Moderna tárgyalási alapja, a további uniós követelések valószínűleg növelni fogják a vakcinák előállításának és szállításának költségeit.

A Pfizer szóvivője nem kívánta kommentálni az európai árakat, de elmondta, hogy az EU-val kötött legutóbbi szerződés különbözik az eredetitől, többek között a gyártással és szállítással kapcsolatos kérdésekben. A Moderna nem válaszolt a megkeresésre. Az Európai Bizottság, amely az uniós kormányok képviselőivel együtt koordinálja az oltóanyaggyártókkal folytatott tárgyalásokat, titoktartási záradékokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a cikkhez.

Az év elején a törvényhozók, a média és egyes elemzők bírálták a blokkot, amiért túl keveset fizetett a Covid-19 vakcinák korai szállításaiért, mondván, hogy ez hozzájárult az oltási kampány kezdeti késedelméhez.

"Könnyű kritizálni az EU-t, mert keveset és későn költ, vagy mert túl sokat költ" - mondta Giovanna De Maio, a Brookings Institution, egy amerikai kutatócsoport szakértője.

"A valóság ennél sokkal bonyolultabb, és talán helyes, ha a költségek helyett a vakcinákhoz való hozzáférést helyezzük előtérbe, tekintettel arra a tempóra, amellyel a Delta-változat terjed" - tette hozzá, utalva a fertőzőképesebb változatra, amelyet először Indiában mutattak ki.

Július 23-án Washington további 200 millió oltóanyagot vásárolt a Pfizertől, a cég közlése szerint adagonként 24 dollárért (20,1 euró), szemben az Egyesült Államok által az első 300 millió oltásért fizetett 19,5 dollárral. A Pfizer szerint a magasabb amerikai árak a vakcina új formuláinak előállításához, csomagolásához és kiszállításához szükséges beruházásokat, valamint az "egyes üzemek, köztük a gyermekorvosoknak" megfelelő kisebb kiszerelésű csomagok előállításának többletköltségeit tükrözik.

Amikor az EU májusban megállapodott a Pfizerrel a harmadik, legfeljebb 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítására vonatkozó megállapodásról, a Bizottság azt mondta, hogy az új szerződés értelmében az oltóanyagokat az EU-ban kell gyártani, és az alapvető összetevőket a régióból kell beszerezni. Az első szállítási megállapodásokban az EU csak az oltóanyagokat írta elő, az összetevők gyártását nem. A gyártás Európába összpontosítása segíthet az ellátás biztosításában, mivel a gyártósorok már jól kiépültek, és kevesebb fejlesztésre van szükség, de valószínűleg a költségeket is növelni fogja.

Az EU Bizottsága közleményében azt is közölte, hogy az új szerződés értelmében "a 2022-es szállítás kezdetétől kezdve garantált az EU-ba történő szállítás", míg az első szerződés értelmében a Pfizer csak arra volt köteles, hogy "minden tőle telhetőt megtegyen" az előre egyeztetett mennyiségek meghatározott határidőre történő szállítása érdekében. A Pfizer eddig betartotta az EU-val szemben vállalt kötelezettségeit, és az első negyedévben az eredetileg tervezettnél valamivel többet szállított.

Magyarországot viszont egyedüliként ebből a szerződésből kimarad. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány érvelése szerint azért, mert 2022 őszétől üzemképes lesz a debreceni oltóanyaggyár, addig pedig van elegendő koronavírus elleni védőoltás. A tervek szerint a cég elöltvírusos, a Sinopharm-vakcinához hasonló (vagy azzal megegyező) készítményeket fog előállítani. Érdekesség, hogy a most megemelt EU-s beszerzési árak még mindig alacsonyabbak, mint a Sinopharmé, amelyért 30 eurót (10 500 forintot) fizetett adagonként a kormány. A készítményből legalább két dózis szükséges.