A MediaMarkt és a Saturn üzletláncokat birtokló Ceconomy nevű cég offenzívába kezdene az Amazon ellen. A koronavírus válság alatt hatalmas logisztikai fejlesztésekbe kezdtek, s Európa-szerte új logisztikai hálózatot építettek ki nemzeti elosztóközpontokból és regionális raktárakból, hogy az online áruházukban vásárlóknak már aznap ki tudják szállítani az árut - írja a cég új, 100 napja hivatalban lévő vezérigazgatójával készült interjúja alapján a német Handelsblatt.

A csoport tervei szerint ezen felül hamarosan Európa-szerte mintegy 35, úgynevezett "Lighthouse" (világítótorony) áruházat nyitna, ezekben az 5-6 ezer négyzetméteres áruházmonstrumokban a partnerboltok mellett rendezvények megrendezésére is alakítanák ki külön területeket. Karsten Wildberger vezérigazgató szerint a Milánó közelében már működő ilyen áruházuk tapasztalatai forgalom, látogatói szám és nyereségességi szempontból egyaránt nagyon biztatóak.

Wildberger szerint céljuk, hogy Európa vezető Omnichannel, tehát többcsatornás értékesítési platformját építsék ki. A csoportnál az e-kereskedelem aránya hatalmasat nőtt az elmúlt 18 hónapban, jelenleg az eladások 33 százaléka már ezen az értékesítési csatornán folyik, az innen származó árbevétel ebben az időszakban négy és félszeresére emelkedett.

A lap becslése szerint a szórakoztató elektronikai áruházláncok között Európában jelenleg a Ceconomy árbevétele a legnagyobb évi 20,8 milliárd euróval. Szerinte Az Amazonnal sikeresen tudják felvenni a versenyt, mára elérték azt, hogy ha valaki online rendel, akkor rendelését személyesen már 30 perccel annak leadása után fel tudja venni egy közelben lévő boltban, ezekből csak Németországban mintegy 400 van.

Wildberger elmondása szerint az év végi szezonban még biztosan fennállnak majd a szállítási problémák az európai kereskedelemben és a globális chiphiány okozta problémák is velünk maradnak a jövő év elejéig mindenképpen. Az, hogy éppen melyik árucikkből vannak ellátási problémák, hetente változik. Három hete a mobiltelefon ellátással voltak gondok, most a mosógépek és a nyomtatók vannak éppen soron.