Egyre valószínűbb, hogy exporttilalom lesz a vége annak az elmérgesedő vitának, amely az Európai Unió és az Egyesült Királyság között dúl már hetek óta az AstraZenecával kötött vakcinaszerződések miatt - írja az Euronews.

Brüsszel azt kifogásolja, hogy a brit-svéd gyógyszergyár előnyben részesíti a londoni rendeléseket az uniós kötelezettségeivel szemben. Ha a hét végi uniós csúcson úgy döntenek a tagállamok vezetői, akkor az AstraZeneca hollandiai gyára számíthat korlátozásra.

Az AstraZeneca és az oxfordi egyetem közös fejlesztésű vakcinájából az Egyesült Királyságban fogyott a legtöbb, és a brit kormány egyre újabb milliárdokat költ erre, ami meglátszik az oltási eredményen és az AstraZeneca előzékenységén is. A brit felnőttek több mint fele már megkapta legalább az első oltását, az EU ennek kevesebb, mint a harmadát tudja felmutatni. Tény, hogy a gyógyszergyárak sokkal több vakcinát adnak el az unión kívülre, mint a közösségnek, amit Brüsszel egyszer már megelégelt, amikor megtiltotta, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltanyagot exportáljon olaszországi üzeméből Ausztráliába.

Az AstraZeneca esetében Brüsszel nemcsak azzal érvel, hogy a tagállamoknak jóval több vakcinára volna szükségük, mint amennyihez hozzájutnak. Az uniós vezetés azt állítja, hogy a gyógyszergyár nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségét, illetve, hogy eleve egymást kizáró kötelezettségeket vállal a Londonnal, illetve Brüsszellel kötött üzleteiben.