Komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén létrejött orosz gyorsétterem, a Vkuszno – i Tocska üzemeltetője.

Vkuszno – i Tocska az orosz gyorsétteremlánc neve, melynek alapját a korábbi oroszországi McDonald’s volt éttermei szolgáltatják.

A McDonald’s orosz éttermeit az orosz mágnás és vállalkozó, Alekszandr Govor vásárolta meg. Az ételek többnyire a McDonald’s termékei új marketingbe csomagolva.

Kép: Reuters

 

  • A Sistema 11,3 milliárd rubel (52,5 milliárd forint) veszteséget jelentett 2022-ről, míg a bevétele 2,3 százalékkal, 73,5 milliárd rubelre csökkent orosz számviteli szabvány szerint.
  • A Sistema 2021-ben még több mint 2 milliárd rubel adózott eredménnyel zárt.

 

A tavalyi adatokat befolyásolta, hogy a Sistema alá tartozó éttermek 2022 március közepétől júniusig nem működtek, a kibővített hálózat újranyitása fokozatosan történt szeptember végéig.

Jelentős bevételt hagyott hátra az amerikai étteremlánc

Az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc tavaly márciusban felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, majd úgy döntött, hogy teljesen elhagyja a piacot, és eladja oroszországi üzlethálózatát.

A vevő a NefteKhimServis olajcég társtulajdonosa, az Alekszandr Govor vezette Sistema, amely korábban 25 szibériai McDonald's franchise engedélyével rendelkezett és a McDonald's kivonulásával megvásárolta az összes többit is, egyben bevezette a Vkuszno – i Tocska új márkanevet.

Az új márka első étterme tavaly június 12-én nyílt meg Moszkvában.

A McDonald's-nak 847 étterme volt Oroszországban, innen származott az amerikai cég teljes bevételének 9 százaléka,

mintegy 2 milliárd dollár az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtti évben, 2021-ben.

 

Oroszországban bezárt, Ukrajnában újra megnyit a McDonald’s

Az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc újabb éttermeket nyitna ki ismét Ukrajnában. Mindezt egy évvel azután, hogy teljesen kivonult az orosz piacról a háború miatt, Ukrajnában pedig az orosz invázió miatt változatlanul zajlik a háború. Bővebben>>>