Akár 15 év börtönt és súlyos pénzbírságot kaphatnak azok, akik Oroszország Ukrajna elleni invázióját agresszív háborúnak nevezik. A pénteken elfogadott cenzúratörvény Oroszországban arra késztette a Netflixet és a TikTok videómegosztó portált is, hogy további szankcióval sújtsa az orosz felhasználókat.

A TikTok hétfői közleményében azt írta, az oroszországi felhasználók nem tudnak új tartalmakat kiposztolni és nem tudják a más országokból megosztott videókat sem megtekinteni, ugyanakkor az üzenetküldési funkció továbbra is használható.

A vállalat szerint azért döntöttek így, mert jelenleg is vizsgálják, hogy az orosz cenzúrtatörvénynek milyen következményei lehetnek. "Bármennyire is fontos, hogy a felhasználók kifejezhessék magukat, különösen a háborús időkben, dolgozóink és felhasználóink biztonsága az első" - írják.

A TikTok a Telegrammal együtt az elmúlt hetekben az ukrajnai háborúról szóló tudósítások egyik legfontosabb platformjának bizonyult. Az elmúlt napokban például az oroszországi háborúellenes tüntetésekről szóló beszámolókat is közvetíttek élőben, de sok ukrán user arra használja a platformot, hogy megmutassa a háború "valós arcát" - írja a Der Standard.

A háború kezdete óta egyébként a videómegosztó felületét elárasztották a harcok állásáról szóló álhírek. Olyan elavult felvételek és manipulált videók is keringenek, amelyekről egy laikus nem tudja megmondani, hogy nem aktuális felvétel.

Az orosz médiafelügyelet még nem reagált a TikTok bejelentésére, de könnyen elképzelhető, hogy a VPN-szolgáltatások átirányításával megkerülhetik a kínai applikáció szankcióit. A Facebook és a Twitter egyébként szintén csak korlátozottan elérhető az országban.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.