A tét a 13. havi nyugdíj - Merkel helyretette a görögöket

Angela Merkel kancellár visszaküldte a tárgyalóasztalhoz görög kollégáját, Alekszisz Cipraszt az EU-csúcsértekezletén tartott külön találkozójukon. A megbeszélésen részt vett Franciois Hollande francia államfő is. Így folytatódhat Athén és a hitelezők számháborúja a görög költségvetésről.
Napi.hu, 2015. május 22. péntek, 13:48
Fotó: Reuters

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő nem tudta elérni, hogy német és francia kollégája politikai döntést hozzon Görögország megmentéséről, s ezzel megkerülje az eurótagállamok pénzügyminisztereinek tanácsát (eurócsoport), amelynek az a feladata, hogy megállapodjon a görögökkel a költségvetés átalakításáról. A három politikus az EU rigai csúcsértekezletének szünetében ült egy asztalhoz - a találkozó előtt arról érkeztek hírek, hogy a donorok néhány hónappal meghosszabbíthatják Görögország finanszírozását.

Angela Merkel kancellár a Ciprasszal és Francois Hollande francia elnökkel folytatott kétórás tárgyalása után világossá tette, hogy előbb a büdzsé számairól kell megállapodniuk a feleknek, azután beszélhetnek az ország finanszírozásáról - jelentette a Bloomberg. Ciprasz arra sem kapott ígéretet, hogy az eurócsoport még május vége előtt rendkívüli tanácskozást hív össze Görögország ügyében. A következő tervezett ülés június 18-án lesz, miközben Athénnak június 5-én több mint 300 millió eurót kellene törlesztenie az IMF-nek. Erre kormányzati források szerint csak akkor lenne pénzük, ha megállapodnának a donorokkal.

13. havi nyugdíj?

Egy görög tisztviselő a három vezető találkozója után láthatóan frusztráltan tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy hiába szeretnék kihagyni a Nemzetközi Valutaalapot az egyeztetésekből, ez nem jön össze, és nem kerülhetik el, hogy rendezzék a hitelezőkkel a nyitott kérdéseket. Ezek közt vannak a radikális baloldali kormánynak különösen nehéz ügyek: a nyugdíjrendszer, a munkaerőpiac és a költségvetés elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - egyenlegének kérdése.

Ami a nyugdíjakat illeti a hitelezők ragaszkodnak a korai nyugdíjazás megszüntetéséhez, és ahhoz, hogy ne állítsák vissza a 13. havi nyugdíjak fizetését. Nem szeretnék azt sem, ha a kormány visszacsinálná a munkaerőpiac felszabadítását szolgáló reformokat, miközben Athén visszaállítaná a kollektív béralkukat és a minimálbért - derül ki az athéni ekathimerini.com beszámolójából.

Áfaháború

Az áfa kérdésében komoly számháború folyik. A korábbi hírekkel szemben a görögök nem két-, hanem háromkulcsos - 7, 14 és 22 vagy 23 százalékos kulcsot tartalmazó - szisztémát javasolnak, miközben a donorok kétkulcsos - 10-12 és 12-20 százalék közti kulcsokat tartalmazó - rendszert vezetnének be. Az athéni vezetésnek az a baja az utóbbival, hogy számos jelenleg 6,5 százalékkal adózó termék - könyvek, gyógyszerek - árát növelné.

Emellett az egyes szigetre érvényes 6,5 százalékos kulcsot is emelné. Ez utóbbi versenyelőnyt jelent Görögországnak, miután más országok sok hasonló turistacélpontján tíz százaléknál magasabb áfa terheli az áruk és a szolgáltatások értékesítését. A költségvetési egyenleggel kapcsolatban 2015-re egyszázalékos pluszról tárgyalnak, míg 2016-ra 1,5-2,0 százalékos többletről. Ez azért fontos a hitelezőknek, mert ez a forrás teremt fedezetet az adósságok törlesztésére.

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter cáfolta a német Süddeutsche Zeitung hírét, amely szerint meghosszabbítanák a jelenleg futó hitelprogramot. A nevük elhallgatását kérő uniós tisztviselőktől származó információ szerint a program hitelkeretéből négymilliárd eurót vehetnének fel a görögök bizonyos reformokért cserébe. Varufakisz szerint ezt a forgatókönyv a tudományos-fantasztikus irodalom témakörébe tartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Minorkavidor, 2015.05.24 10:51

@Zodiakus:

10-15 évig? Több, 1981-től úgy 2008/2009-ig!

Ami meg a spártai hősiességet illeti mellyel megmentették Európát, az egy felvilágosodás kori mítosz!
1: Kezdjük ott, hogy a 600 görög poliszból csak 31 polisz harcolt. A többi elfogadta a perzsa uralmat.
2: Ha a perzsák győztek volna, nem egy jóindulati uralom alatt éltek volna a görögök, megtakarítván maguknak a peloponésszoszi háború borzalmait. Az uralom már csak azért sem lehetett volna keménykezű, mert az ókori Hellász a perzsa birodalom határán terült el. Egyébként a perzsa uralom alá került kis-ázsiai poliszok belső ügyeikben széleskörű autonómiát élveztek. Mikor Nagy Sándor i.e 334-ben megjelent seregével, nem örültek, mondván tönkreteszi a távolsági kereskedelmet! Kevés önkéntes csatlakozott seregéhez, a félsziget belsejében lakó hegylakó népek több önkéntest adtak!
3: Amit a perzsák karddal nem tudtak elérni i.e. 492-480 között, azt arannyal elérték a peloponésszoszi háború után. Makedónia felemelkedéséig a görög városállamok úgy táncoltak ahogy ők fütyültek.
4: A perzsa uralom nem tette volna tönkre a klasszikus görög művészetet sem. Már az i.e. 5. sz. közepétől (Sándori hódításáig) valamilyen képzettséggel (művészek, kézművesek, hetérák stb.) rendelkező emberek ezrei áramlottak a Perzsa Birodalomba, ahol jól megfizették tudásukat.

Más:

Amúgy meg a görögöket nem kell félteni: 1821 (a függetlenségük kinyilvánítása) óta eddig 5-szőr jelentettek államcsődöt! 1826, 1843, 1860, 1894, és 1929. A független Görögország 1821 óta életének kb. 50%-át töltötte csődben!
Néhány érdekesség: a legelső görög államcsőd i.e.377-ben mikor 13 görög városállam került csődbe. Az ókorban arra és családjára, aki csődbe került adósrabszolgaság várt a hitel és kamatainak kifizetéséig, de az államokkal ilyet nem lehetett tenni, ezért a hitelező- a déloszi templom- járt rosszul, befektetett összegének 80%-át elvesztette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2015.05.24 10:40

@kopacs: Ezt az 1650-es baromságot honnan szedte?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.05.24 06:25

Tudjátok a görögök legalább 10-15 évig jól éltek,most fizetnek.Mi egy évet se élünk jól,mégis állandóan fizetünk.Akkor ki járt jobban ...???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.05.23 23:42

@kopacs:
Legyünk tárgyilagosak:
A német nyugdíjhoz add hozzá a magánnyugdíjat! Ez mondhatni tipikusan és rendszerszinten része a német nyugdíjas jövedelmének. Merthogy a görögöknél ilyen nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2015.05.23 21:43

Mikor az osztrákok havi 1100 ?-t fizet átlag nyugdijnak, addig a görög átlag 1670 ?. A német átlag 750 ?. A volt görög miniszterelnök azt mondta, görögországot a kapzsiság és a korrupció tette tönkre. Mint minket is.
isabella:
Miért csak 50 ezer, csak ennyit ér egy emberélet? Az egész úgy marhaság ahogy van, ugyanolyan gumi csont a korrupt Mszp-től , mint Orbán halálbüntetés témája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html