Alapjövedelem: lezárult a nagy finn kísérlet

Finnországban lezárult az az országos szintű kísérlet, amelyen a feltétel nélküli alapjövedelmet "tesztelték" - írja a hvg.hu a L'Expressre hivatkozva. Alapjövedelem helyett az oktatás és szakképzés oldhatja meg a munkanélküliségi problémát.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 17. hétfő, 14:18
Fotó: Shutterstock

Finnországban kétezer munkanélküli részesült havi 560 eurós feltétel nélküli adómentes juttatásban 2016 vége óta egészen idén decemberig. Olyan személyekről van szó, akiknél a segély folyósítása már a lejárathoz közeledett - írja a hvg.hu a L'Expressre hivatkozva.

Eredetileg szélesebb körre tervezték a tesztet, például, 25 éven aluliakat, háztartásbelieket és a nagyon keveset keresőket is be akartak vonni a kísérletbe. Végül a költségvetés szűkössége miatt csak a munkanélküliek egy speciális rétegéből kaptak két éven át alapjövedelmet a sorsoláson kihúzott szerencsések. A globális értékelés szerint  a politikai pártok és a szakszervezetek is úgy látják, nem jött be a kísérlet.

Az alapjövedelem valójában nem serkentette álláskeresésre a munkanélkülieket és csak a teszt 20 millió euró közpénzt emésztett fel. Ha szélesebb körben bevezetnék, 5 százalék fölé nőne a költségvetési deficit, amely elfogadhatatlan.

Finnországban a munkanélküliségi ráta európai mércével magas, 7 százalék feletti, ami mintegy 250 ezer embert jelent, miközben 100 ezer betöltetlen álláshely van. Vagyis a problémát nem az alapjövedelem fogja megoldani, hanem a már eddigi is nemzetközi mércével kiemelkedőnek tartott finn oktatási és szakképzési rendszer további tökéletesítése.

Az alapjövedelem alkalmazásáról korábban az OECD is készített egy részletes elemzést - amelyről a Napi.hu is beszámolt. Ebben arra hívta fel a finn döntéshozók figyelmét, hogy ha az alapjövedelemmel helyettesítenék a jelenlegi szofisztikált rendszert, az a szegénység növekedésével járna. Erről itt olvashat részletesen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.12.17 16:39

@europeer:
"Nálunk is van alapjövedelem. Kapják:"

Látom te is magadból indulsz ki...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.12.17 16:06

"Az alapjövedelem valójában nem serkentette álláskeresésre a munkanélkülieket és csak a teszt 20 millió euró közpénzt emésztett fel. Ha szélesebb körben bevezetnék, 5 százalék fölé nőne a költségvetési deficit, amely elfogadhatatlan."

Wow, ezt jó sokan megmondtuk még előtte ingyen is. Csak a szarházi ingyenélőket szaporítja a balliberáltak múló őrülete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.17 14:33

Nálunk is van alapjövedelem. Kapják:
- fidesz seggnyaló hazug kommentelők
- ilyen-olyan-amolyan díjazottak
- azok a volt polgármesterek, akiknek még a törvény szerint jár akkor is jövedelem, ha már nem polgármesterek (ingyenebédesek)
- a segílyezettek
- a család (magyar polip)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html