Történt előrelépés az európai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokban a szabályozási kérdésekben való együttműködés nyomán, a vámkulcsok kölcsönös mérséklését célzó megállapodás azonban még messze van - mondta Malmström a kereskedelempolitikáért felelős uniós miniszterek informális találkozóján.

Nem tárgyalunk jelenleg semmiről az Egyesült Államokkal. Az ipari árukat érintő esetleges egyezményt illetően még az előkészítő munka sem kezdődött el. Egyelőre a szabályozási együttműködésre fókuszálunk - jelentette ki az MTI tudósítása szerint.

A tanácsülés résztvevői arról egyeztettek, hogy miként lehetne enyhíteni az Atlanti-óceán két partja közötti feszültséget, elkerülve egy kereskedelmi háborút. Az EU soros osztrák elnökségének javaslata szerint ebben a fázisban a közös szabályozási keretekre kellene összpontosítani, hogy a felek például kölcsönösen elismerhessék egymás biztonsági sztenderdjeit az autóipari, a gyógyszeripari és az orvosi berendezések terén.

Cecilia Malmström arról számolt be, hogy november végén találkozik Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel, akivel megvizsgálják, hogy megköthető-e a megállapodás a szabályozási ügyekben.

Vannak könnyen elérhető eredmények, mivel az évek során sok előkészítő munkát végeztünk. Más kérdések rendezése hosszabb időbe fog telni - hangsúlyozta.

Malmström emellett azt is közölte, hogy az Európai Unió tényfeltáró missziót küldött Mianmarba a súlyos emberi jogsértések miatti jövőbeli kereskedelmi szankciók lehetőségének mérlegelése céljából. Továbbá elmondta, tájékoztatták Kambodzsát, hogy vissza fogják vonni az ország preferenciális kereskedelmi státusát, amennyiben nem javul a helyzet, miután a júliusi vitatott tisztaságú választáson a 33 éve hatalmon levő miniszterelnök pártja az összes parlamenti helyet elnyerte.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter "rendkívül nehéznek" nevezte a jelenlegi nemzetközi környezetet, s figyelmeztetett, hogy fogytán az idő, mihamarabb tető alá kell hozni a megegyezést Washingtonnal.

Jean-Baptiste Lemoyne illetékes francia államtitkár kiemelte, hogy csak korlátozott transzatlanti kereskedelmi szerződés képzelhető el, ugyanis nem vonatkozhat a mezőgazdasági termékekre, ráadásul átfogó megállapodás csak olyan államokkal köthető, amelyek részesei a párizsi klímaegyezménynek, amelyet Donald Trump amerikai elnök felmondott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban megállapodott Donald Trumppal, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességéről, és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Fotó: Johannes Eisele