Az Angliában élő magyaroknak üzent a brit külügyminiszter

Bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja magára Európát, Magyarországot. Nagy-Britannia elkötelezett marad Közép-Európa biztonságának garantálása mellett is. Szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és sok kérdésben hasonló az álláspontja a két országnak - mondta Boris Johnson brit külügyér Budapesten a hvg.hu beszámolója szerint.
Domokos László, 2018. március 2. péntek, 17:56
Fotó: Pixabay

Miután reggel együtt futottak a hóesésben, a hivatalos program szerint is találkozott Szijjártó Péter magyar és Boris Johnson brit külügyminiszter - írta a portál.

Fontos megvédeni a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok jogait, mert jelentősen hozzájárulnak országa teljesítményéhez. Ugyanakkor e jogok védelmének a kölcsönösségen kell alapulnia, vagyis az európai országokban élő britek tekintetében is fontos - fogalmazott Johnson.

Szijjártó arról beszélt, hogy Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak, és bár "óriási nagy baj" az EU szempontjából a britek kilépése, amit nagyon sajnálunk, de kizárólag nekik van joguk dönteni az országuk jövőjéről, Magyarország pedig mindig tiszteletben tartotta a britek döntését.

A brexitről folytatott tárgyalások végén fair megállapodásra van szükség az EU és Nagy-Britannia között, Magyarország álláspontja szerint pedig a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség, meg kell maradnia a komoly belbiztonsági együttműködésnek a súlyos európai terrorfenyegetettség miatt, valamint a közös védelem- és biztonságpolitikában is szoros együttműködésnek kell maradnia.

A Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak megvédését a magyar kormány prioritásnak tartja - mondta a magyar külügyminiszter.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK