Az EU elleni lázadás látványos kudarcát jósolják

Az Európai Unió elhagyásának irtózatos gazdasági ára és az ír-észak-ír határ kérdésének megoldhatatlansága arra fogja kényszeríteni az Egyesült Királyságot, hogy farkát behúzva alkudjon az unióval és a független államként a lehető legkisebb távolságra kerüljön az EU-tól.
Komócsin Sándor, 2018. január 30. kedd, 18:30
Fotó: Reuters

A Morgan Stanley amerikai bankház két elemzője, Jacob Nell és Melanie Baker csatlakozott azokhoz, akik szerint minél nagyobb távolságra kerül az Egyesült Királyság a brexit után az EU-tól, annál súlyosabb gazdasági károkat szenved el - idézi a szakértőket a Business Insider. A két elemző ugyanakkor továbblép ezen a szinten: jóslásra is vállalkozik.

Tanulmányuk párhuzamosan jelent meg azzal a kiszivárogtatott brit kormányzati vizsgálattal, amely szerint a szigetország GDP-je nyolc százalékkal zuhanna hosszabb távon, ha megállapodás nélkül válna el az EU-tól, öt százalékkal, ha a kilépéssel egyidejűleg életbe lépne egy új szabadkereskedelmi egyezmény a felek között és két százalékkal, ha tagja maradna az egységes európai piacnak. A kormány szerint olyan újfajta egyezményre törekednek az EU-val, amelyet nem lehet meglévő formákhoz hasonlítani

A Morgan Stanley várakozásai a brit GDP csökkenésével kapcsolatban a következők:

  • Kemény brexit esetén, azaz megállapodás híján a Kereskedelmi Világszervezet WTO szabályai lépnek életbe - 7,5 százalékos zuhanás.
  • A válással egyidejűleg életbe lép egy az EU és Kanada szabadkereskedelmi megállapodásánál valamivel bővebb egyezmény - 6,2 százalékos zuhanás.
  • Az Egyesült Királyság belül marad az EU vámunióján - 6,2 százalékos zuhanás.
  • Svájci típusú egyedi ágazati megállapodásokon alapuló megoldás - 6,2 százalékos zuhanás.
  • Az Egyesült Királyság része marad az egységes európai gazdasági övezetnek - 3,8 százalékos csökkenés.
  • Az ország nem lép ki az EU-ból (az előbbi változásokat ehhez a helyzet viszonyították) - nulla változás.

Mindegyik rossz

Minden felsorolt forgatókönyv olyan GDP-visszaeséssel jár, amely nagyobb csökkenést jelent a szigetország jelenlegi gazdasági növekedésénél. Ez a Morgan Stanley elemzői szerint arra fogja kényszeríteni Thresa May miniszterelnök kormányát, hogy végül a puha brexit mellett döntsön.

A döntő pillanat valamikor 2018 második felében érkezik majd el, amikor az Egyesült Királyság szembesülni fog azzal a lehetőséggel, hogy a kemény brexittel visszaveheti ugyan a teljes ellenőrzést ügyei felett az EU-tól, ám olyan kereskedelmi akadályok emelkednek gazdasága elé, amilyenek vállalhatatlan áldozatokkal járnak - fejtegetik.

Az alternatíva a puha brexit, amelyben az ország továbbra is osztozik szuverenitásán valamennyire az EU-val, ám része maradhat az egységes piacnak és a vámuniónak, amivel elkerülheti a legnagyobb károkat. Mindezek alapján az elemzők szerint 2019 márciusa (a de jure kilépés) és 2021 eleje közt egy minimális változást hozó átmeneti periódus lesz, majd ezt követően puha de facto kilépés következik.

Még egy érv

Nell és Baker úgy véli, hogy az ír-észak-ír határ ügyét nem lehet megoldani, ami ismét csak amellett szól, hogy gyakorlatilag fenntartsák a jelenlegi viszonyokat. A londoni kormány egymásnak ellenmondó ígéreteket tett. Eszerint összhangba hozzák a szabályozást Írország, az EU tagja és Észak-Írország között - hogy fennmaradhasson a jelképes határ -, ugyanakkor nem lesz valós határ Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között - hogy az előbbi az utóbbi tagja maradhasson.

El fog jönni azonban a pillanat, amikor kiderül, hogy a kemény brexit esetén az első ígéretet lehetetlen teljesíteni, azaz valóságossá válik a határ. Ugyanakkor, ha a brit vezetés feladja ezt az ígéretét, azzal azt kockáztatja, hogy belső ellentétek robbannak ki Nagy-Britannián belül, ami az EU-brit tárgyalások megszakadásával fenyegetne. Ez viszont a szigetország kizuhanásához vezethet az EU-ból, annak kőkemény gazdasági következményeivel együtt.

A fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.02.01 07:44

@Darabfos1453: Öreg, ennyi gyűlölettel a lelkedben, nagyon hamar nagyon beteg leszel. (lásd blamát) Nem mintha hiányoznál majd.. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.01.31 21:51

@Bahnsteig_Eins: " Nem... hamarosan ti fogtok, a migráns védenceitekkel együtt, hogy kitermeljétek nekem az aranyat a szibériai bányából, erre megy ki az egész játék, nem jöttél még rá, egybites?

Ha ha ha ha ha "

Jujj és akkor hozzáér a kezed a forró szamovárhoz és felébredsz buta suttyó ruszki. Majd nagyot kortyolsz a vodkából, ettől megint fickós leszel és megint becserkészed a az asszonyt a birkahodályban.

Olyan sötét vagy, hogy az agyrágó bogár éhen halna a fejedben, mert egy diátás reggelire való agysejted sincsen a számára. Aranybánya tulajdonos.
Ezzel a hülye szövegeddel a kisgyerekeket szórakoztasd te agyoniskolázott aranymogul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.31 21:09

@Darabont1453: "szibériai manók dolgoznak a bányában"

Nem... hamarosan ti fogtok, a migráns védenceitekkel együtt, hogy kitermeljétek nekem az aranyat a szibériai bányából, erre megy ki az egész játék, nem jöttél még rá, egybites?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.01.31 21:06

@Bahnsteig_Eins: " leírtam hogy lehet bárkinek orosz aranybánya-részvénye. Ja, hogy ahhoz dolgozni meg tanulni is kell nem keveset, és még az oroszokat is megérti az ember a végén... Hát, ez valóban nehéz a lusta, tanulatlan többség számára, elismerem.

Ha ha ha "

És mit kel tanulni ? Okj-s FSZB szakkorre kell járni ?
Dolgozni meg tanulni ????
Muhhhahhha.....
Amikor egy ruszki beszél a lustaságról és a tanulatlanságról az nagyjából annyira hiteles mint amikor a hiéna tart előadást a vegetáriánus étrend helyességéről.
Mesteeeeer taníts ! Mondjad még !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.31 20:25

@Darabont1453: leírtam hogy lehet bárkinek orosz aranybánya-részvénye. Ja, hogy ahhoz dolgozni meg tanulni is kell nem keveset, és még az oroszokat is megérti az ember a végén... Hát, ez valóban nehéz a lusta, tanulatlan többség számára, elismerem.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html