Kiszivárgott egy jelentés - csúnyán ráfaraghatnak a britek

Egy, a brit kormány számára készített, kiszivárgott bizalmas előrejelzés szerint az Egyesült Királyság gazdasága előnytelenebb helyzetbe fog kerülni az ország Európai Unióból való kilépése (brexit) után, bármilyen kereskedelmi megállapodást sikerüljön is kötnie az unióval - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. január 30. kedd, 07:17
Fotó: AFP

A kiszivárgott értékelés, amelyet a BuzzFeed nevű amerikai hírportál tett közzé hétfőn, azt írja, hogy ha Nagy-Britanniának sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val, a brit gazdasági növekedés 5 százalékkal marad majd el a következő 15 évre vonakozó jelenlegi előrejelzésektől.

David Davis brexit-ügyi miniszter tárcája azt közölte, hogy nincs felkészülve az elemzés kommentálására, és nem kíván futó magyarázatokat fűzni a folyamatban lévő előkészületi munkákhoz.

Az "EU Exit Analysis - Cross Whitehall Briefing" címet viselő, 2018. januári keltezésű dokumentum megállapítása szerint amennyiben szabadkereskedelmi megállapodás nem születik az EU-val, és Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) elfogadott szabályokat kell alkalmazza, a növekedés 8 százalékot fog esni. Egy harmadik változatban, ha Nagy-Britannia az EU egységes piacának része maradhat, de nem lesz az unió tagállama, akkor hosszútávon 2 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaság növeledése.

A brit kormány váltig azt hangoztatja, hogy Nagy-Britannia a brexitet követően képes lesz új, a jelenleginél kedvezőbb kereskedelmi megállapodásokat kötni a világ számos országával, ellensúlyozva az EU-val folytatott kereskedelmének bármilyen visszaesését.

A bizalmas elemzés szerint az unióból való kilépés az Egyesült Királyság minden térségét kedvezőtlenül érinti majd, de a legsúlyosabb hatással az ország Északkeleti területére, West Midlandra és Észak-Írországra lesz.

A brit kormány azt mondja, hogy ki akar lépni az EU egységes piacáról és vámuniójából, ugyanakkor nyitva tartaná határát észak-írországi tartománya és az EU-tag Írország között, e nyilvánvaló ellentmondást azonban eddig nem sikerült feloldania.

Theresa May brit miniszterelnök támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban brexit-stratégiája miatt, s euroszkeptikus riválisai bírálták, amiért nagyrészt engedett az EU nyomásának a status quo átmeneti időszakra, a brit EU-tagság 2019. márciusi megszűnéséig való megőrzése ügyében.

Fotó: AFP photo/Daniel LEAL-OLIVAS

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.01.30 17:43

@atombandi: "a kilepes egyertelmu veszteseg"

Ja, a brüsszeli osztogató bohócoknak, meg hazai (vissza)osztogató, kalandpark-építgető mutyielvtársaiknak óriási veszteség. "Csak" a sarctól megszabadult angol adófizető jár jól ezzel, egybites.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.30 16:53

@na4:
latszik, hogy nincsenek gazdasagi ismereteid. egy 60 millios orszag sosem lesz versenykepesebb egy 500 milliosnal, es itt nemcsak meretgazdasagossag teruleten kell gondolkodni, de bizony pl az egyfajta eghajlati ovezettel nehez azt megcsinalni, hogy mediterran cuccokhoz lehessen jutni. az eu-bol kilepve, ugyanaz a spanyol cucc, dragabb lesz, vagy marad helyette az olcsobb de szar minosegu "hazai" termek...

a kilepes egyertelmu veszteseg, a kar vegosszege nem mindegy. azt nehez nyeresegkent eladni, hogy az eddig befizetett penzeket, amibol a magyarokat meg a lengyeleket hizlaltak, az mekkora sporolas, mert tobb bukik a rev, mint amennyi bejon a vamon. nemhiaba kardoskodnak, hogy csak hatarokat akarnak, vamokat nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.01.30 08:06

Ja ja, persze. "Jósolni nehéz - főleg, ha a jövőről van szó" - Niels Bohr Nobel díjas dán fizikus.
Egy másik tanulmány meg éppen az ellenkezőjét hozza majd ki - attól függ, ki a megbízó. Hahaha.
Szerintem jobb lesz nekik, megszabadulnak az EUs béklyóktól, szabadon döntenek magukról. Ez csak jó lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html