Az oroszok kezében van Magyarország - külföldi sajtó

Bár a kormány következetesen tagadja, hogy különleges viszony lenne a budapesti és a moszkvai vezetés között, a NATO nyugati tagállamai már nem bíznak Magyarországban. Úgy látják, hogy az ország orosz hírszerzési hídfővé vált.
Komócsin Sándor, 2017. július 19. szerda, 14:16
Fotó: Napi.hu

A NATO-szövetségeseket aggasztja, hogy Oroszország bővíti hírszerzési tevékenységét Magyarországon - kezdi háttércikkét a politico.eu. Miközben a nyugati országokban sokszor bírálják a budapesti kormányt a demokrácia csorbítása miatt, nyilvánosan díjazni szokták elkötelezettségét a NATO iránt. A felszín alatt azonban a szövetséges államokban egyre inkább úgy látják, hogy Magyarország hátsó ajtót nyit Európára az orosz titkosszolgálatnak.

Kopogós számok

Óriási az aggodalom amiatt, hogy Oroszország gyakorlatilag hírszerzési bázisként használja a NATO-n és az EU-n belül Magyarországot - mondta a Politicónak az USA budapesti nagykövetségének - neve elhallgatását kérő - korábbi alkalmazottja. Nyugati tisztviselők szerint az orosz hírszerző szervezetek erősítették jelenlétüket Magyarországon az elmúlt években.

Nem is olyan régen, 2014-2015-ben nagyjából 50-100 orosz hírszerző tiszt tevékenykedhetett az országban, ami mostanra 300 fölé emelkedhetett - mondja a korábbi amerikai követségi ember. A telefonlehallgatástól a személyes hírgyűjtésen át az internetes szabotázsok szervezéséig sok mindennel foglalkozhatnak.

Kapcsolatban állhatnak a szervezett bűnözéssel, bőkezűen támogathatnak embereket olyan pártokban, mint a (szélső jobboldali) Jobbik és talán mocskos tartalmú titkosszolgálati információkat is kiadhatnak nekik - fejtegeti az informátor.

Szó sincs róla

A NATO-hoz való viszony kivétel a magyar politikában: az ország pártállástól és kormánytól függetlenül következetesen teljesíti kötelezettségeit - állítja egy anonim magyar tisztviselő. Soha nem tapasztaltam, hogy ne vettek volna komolyan a NATO-partnerek - teszi hozzá. Magyarország aktívan hozzájárul a katonai szövetség hírszerzési tevékenységéhez főként Ukrajna és a Nyugat-Balkán esetén.

A katonai szervezet brüsszeli főhadiszállásán visszafogottabban fogalmaznak: Magyarország szűkös erőforrásaihoz képest igyekszik hozzájárulni a NATO működéséhez. Az ország fontos szerepet játszik a szervezet keleti részén.

Ugyanakkor egy nyugati tisztviselő, aki az Orbán-éra korábbi szakaszában dolgozott a NATO-nál, másként látja. Szerinte mindenki úgy gondolja, hogy Magyarország veszélyeztetett. Abban az időben az volt az utasításom, hogy semmilyen titkos információt nem oszthatok meg a magyarokkal, akkor sem, ha van megfelelő titkosszolgálati felhatalmazásuk - mondta a Politicónak.

Van vagy nincs

A kormány hivatalos álláspontja szerint szó sincs róla, hogy különleges viszony lenne Magyarország és Oroszország között. A magyar titkosszolgálatok minden vállalásukat teljesítik a nyugati szövetségi rendszerben, függetlenül attól, hogy az információik milyen forrásból származnak és miről szólnak.

Az amerikai hírportál ezt követően felsorolja az magyar és az orosz politika összefonódására mutató jeleket. Kezdi a 10 milliárd eurós orosz kölcsönnel megtámogatott paksi bővítéssel, folytatja az orosz követség emberivel kapcsolatban lévő szélső jobboldali félkatonai szervezet ügyével, majd megemlíti, hogy a gyanú szerint a nemzeti konzultációban részt vevő magyarok személyes adatait orosz technológiával kezelték, ezért eljuthattak Moszkvába.

Valami van

Az elmúlt fél év eseményei bizonyítják az olyan orosz aktivitást, amely megengedhetetlen egy NATO-, illetve EU-tagállamban - mondta a Politicónak Katrein Ferenc, aki korábban vezető beosztásban dolgozott a magyar kémelhárításnál. Részben az előbbi ügyben látja ennek bizonyítékát, részben abban, hogy sajtóhírek szerint egy csecsen férfi egy orosz diplomata biztatására Budapesten megfenyegethetett egy civil aktivistát.

Gyanús az is, milyen gyakran vesznek át híreket az orosz állami médiától a szintén szoros állami ellenőrzés alatt álló magyar sajtóorgánumok. Miközben a hivatalos média folyamatosan támadja az ország nyugati szövetségeseit, egyetlen rossz szava sincs az oroszokra - hívja fel a figyelmet Katrein.

Nincs párbeszéd

A kétoldalú katonai információcsere szinte teljesen megszűnt Orbán Viktor 2010-es miniszterelnökké választása után - mondta Zakariás Győző nyugdíjas ezredes. Egyes nyugati spekulációk szerint azért hagyja a budapesti kormány azért hagyja az oroszokat ügyködni az országban, mert attól tart, hogy ha fellépne ezzel szemben, azzal provokálná Moszkvát - véli a korábbi amerikai követségi tisztviselő.

Senki sem kételkedik abban, hogy jelenleg Magyarország érdeke, hogy a NATO tagja legyen - fejtegeti Eleni Kounalakis, aki 2010 é 2013 között az USA budapesti nagykövete volt. Orbán nem akar orosz befolyást az országban, úgy fogja fel a saját szerepét, hogy a magyar érdekek védelme érdekében lavíroznia kell az országot körülvevő hatalmak között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.23 15:19

@pro libertate: "A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban 2010 óta markánsan megjelenik a magyar alárendeltség."

A magyar-EU gazdasági kapcsolatokban 2004 óta markánsan megjelenik a magyar alárendeltség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.23 13:51

@pro libertate:
"a belgrádi tartalék-vasút is, csak ahhoz még kínai hitelt is felveszünk"

Ami ellen a nyugati haverjaid tiltakoztak leghevesebben...
Az nyugati gyarmatosítást precízebben nem jelezheti semmi.

Orbánék igazi hazafiak.
A libsibolsik hazaárulók...mind...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2017.07.23 11:00

Azt mondják a külügyesek, hogy ha az orbán-rezsimről alkotott véleményekre vagyunk kíváncsiak, akkor nem a szövetségesek sajtóját kell figyelni - hanem mondjuk a kínaiak reakcióit. A kínai nagyberuházások pedig rendre látványosan kudarcba fulladtak. Valamelyik citromsavgyárról legutóbb úgy hírlett, hogy magyar állami pénzből épült... a belgrádi tartalék-vasút is, csak ahhoz még kínai hitelt is felveszünk...
Szóval nem hoznak pénzt ide. Az orosz gyarmatosítást precízebben nem jelezheti semmi.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban 2010 óta markánsan megjelenik a magyar alárendeltség. Az IMF-hitelből visszavásárolt mol-csomag óta minden ügylet jelentősen túlárazott, az oroszok viszik a lóvét. A felek titkolóznak, aztán az oroszok vagy szivárogtatnak, vagy nem, de orbán-csicska soha...:D Nem szólva pl. a magyar energia-függőségről, amit orbánék oly lelkesen építgetnek. Aztán itt van az iráni atomerőmű-exportunk...:DD

Emlékszünk még a vs.hu felmérésére? Azt vizsgálták, hány .hu és .ru oldal szórja magyarul a putyini propagandát. 200-nál többet találtak...

"2014-2015-ben nagyjából 50-100 orosz hírszerző tiszt tevékenykedhetett az országban" - :DDD
Csak Kiss Szilárd egymaga ennél jóval többet importált... :DDD Aztán ott van a letelepedési államkötvány...
Ma már az is nyílt titok, miért kellett "fiatalítani" a minisztériumokban. Volt ágazat, pl. az építésügy, ahol mindenkit kirúgtak orbánék... És ha azt hiszed, hogy a huszonéves tapasztalatlan tacskókra azért volt szükség, hogy az idióta jogalkotást kiszolgálják és bűnbaknak is jók legyenek, hát csak kis részét látod a képnek... orbánék orosz ügynökökkel töltötték fel a magyar államigazgatást. Nato-titkok, mi? :DDD

Voltaképpen mit várhattunk egy tolvaj rezsimtől? Meghirdették az államadósság elleni harcot - sosem volt ilyen magas az államadósság. Munka alapú társadalom - százezrével menekülnek a magyar munkavállalók. Kereszténység: a fideszes megmondóemberek lemarházzák a pápát... Nemzeti függetlenség? Fiodesznyelven ez alighanem a külföldről utaztatott bértapsolókat és az orosz gyarmatosítást jelenti...
De legalább a gazdasági menekültektől meg vagyunk védve. Igaz, akinek fizetünk, még az sem akar itt maradni, megpattan amint teheti... :DDD

Orbánék nem egyszerűen köztörvényes bűnözők. Hazaárulók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.21 14:41

@atombandi:
Én egyetlen pártot sem említettem.
Te pedig egyetlen statisztikát sem mutattál az egyes pártok társadalmi beáagyazódására (ez azért fontos, mert az én információm kissé mások)

"rezsicsoki meg a segilyke a hivoszo."
-A fidesz az, aki összességében csökkentette a segélyeket és inkább adókedvezményekre tette a hangsúlyt, ezért sokat is támadták, tehát ez nem logikus állítás.

Így ez összességében nekem nem túl szilárd alapon álló érvelésnek tűnik inkább wishful thinking önigazolásra, de ahogy említettem maga a diskurzus nem érdekel, csak feltűnt egy szándékos(?) félreértelmezés az előző indoklásodban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.21 14:22

@terabit:
valamiert mindig az mszp-hez akarjatok visszavezetni a folyamatokat, mintha az egy milestone lenne, vagy mi. a letszam adatokbol latszik, hogy a nyugdijasok, akik fel merik vallalni, azok kozul a 66% a fideszre szavaz. tehat darabszamra 2* annyi szavaz a fideszre, mint az osszes tobbire.

a statisztikakbol latszik, hogy a iskolazottsag szintjen is kihivasokkal kuzd a fidesz szavazotabora. tehat nemcsak nyuggerek koreben, hanem a ciganysagban is felulreprezentalt, hiszen azokra jellemzo a legmagasabb vegzettsegnel a 8 altalanos. nameg a bortonok 90%-a is veluk van tele.

ez a ket csoport a fidesz fo tamogatoi bazisa. rezsicsoki meg a segilyke a hivoszo. ok adjak a fidesz gerincet es derekhadat. en ezt allitom, krix2 meg azt, hogy en nyugger vagyok, meg kulonben is az nem ugy van. ha van az a szint, ahova nem akarok tartozni, az krix2 szintje...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html