Az Európai Unió azt akarja, hogy az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelmi tárgyalásain egyszerre kerüljön terítékre minden kritikus kérdés, köztük az a brit felségvizeken folyó halászat ügye is - tudta meg a Financial Times az egyeztetések harmadik fordulója előtt. Ha ebben nem tudnak megállapodni a felek, akkor lelassulhat a folyamat, márpedig a londoni kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a szigetország az év végével az új kereskedelmi egyezség alapján folytassa tovább kapcsolatait a EU-val.

Az uniós fél tudomásul vette, hogy London kész vállalni azt is, hogy ha ez nem jön össze, akkor megállapodás nélkül, azaz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül folytatódik a felek kereskedése, ami a vámhatárok felállásával súlyos károkat okozna mindkét oldalon. A brit fél gyors egyezséget akar olyan területeken, mint például az EU repülési piacához való hozzáférés, illetve az az energetikai együttműködés, a halászatot és más ügyeket pedig későbbre hagyna.

Jön a csúcs

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy jelentős előrelépést szeretne elérni az EU-brit csúcstalálkozó előtt, amelyet júniusban tartanak, ám egyelőre ezen túl messze állnak egymástól az álláspontjaik. Eközben szorít az idő, mert uniós diplomaták szerint októberre el kell készülnie az egyezménynek ahhoz, hogy végig lehessen csinálni a ratifikációs procedúrát.

A britek azt mondják, hogy készek bármiről tárgyalni, és az EU azért frusztrált, mert látja rajtuk, milyen elszántan ragaszkodnak ahhoz a víziójukhoz, hogy az országuk a jövőben teljesen független lesz, így gazdasági tevékenységét szuverén módon maga fogja szabályozni. Brüsszel eközben még márciusban előterjesztett egy teljes körű megállapodástervezetet, amire a brit válasz egy sor szövegtervezet volt azzal a kéréssel, hogy ne tájékoztassák azok tartalmáról az uniós nemzeti kormányokat.

"Nagyon csekély" előrelépést sikerült csak elérni a legfontosabb kérdésekben az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott fordulóján - közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője. Ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai, a brit kormánynak onnantól arról kell majd döntenie, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

Viták

David Frost, a brit brexitdelegáció vehetője azt állítja, hogy országa átfogó javaslatokkal állt brüsszeli kollégái elé, beleértve ebbe a halászat ügyét is. Eközben Boris Johnson miniszterelnök kizárja, hogy hosszabb távú egyezséget köthetnek a halászatról, inkább éves tárgyalásokat tartana jónak. Emellett elutasítja az EU-nak azt a javaslatát, hogy kössenek átfolyó megállapodást a munkavállalói jogokról, a környezetvédelmi szabványokról és a versenyszabályozásról. Ez ugyanis óhatatlanul lényegében az EU standardok átvételét jelentené.

Michel Barnier EU-s főtárgyaló úgy látja, hogy a brit álláspont immáron nélkülözi azokat - az egyébként nem kötelező érvényű - egyezségeket a két fél jövőbeni viszonyával kapcsolatban, amelyekről Johnson tavaly megállapodott az EU-tagállamok vezetőivel. Barnier világossá tette, hogy az EU soha nem fog belemenni egy olyan megállapodásba, ami nem tartalmazza a brit felségvizekkel kapcsolatos egyezséget, továbbá az említett területeken kötött átfogó szerződést.

A tárgyalások harmadik szakasza nem igazán meglepően a másodikat követi. Az EU-s tárgyalók már akkor is arra panaszkodtak, hogy lassan haladnak azokban az ügyekben, amelyek nekik fontosak. Az első kör még márciusban volt, a koronavírus-járvány kitörése előtt. Ezen még face-to-face vettek részt a tárgyalók, azóta videokonferenciákat tartanak.

Nincs elég idő, de hiába minden

A koronavírus-járvány miatt lehetetlen tartani az amúgy is szoros határidőt a brit-EU megállapodás megkötésére - idézte a Reuters Simon Coveney ír külügyminiszter véleményét. A politikus, akinek fontos szerepe volt a korábbi tárgyalások alatt is az ír-északír határ rendezésének ügyében, úgy látja, hogy az idei eddigi két tárgyalási forduló enyhén szólva lassabban haladt, mint az az EU remélte. Élesebben fogalmazva semmilyen eredményt nem hoztak. Tudva milyen bonyolult szerződésről van szó, több időre lenne szükség. Coveney ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a brit kormány lecövekelt az év végi határidő tartása mellett, amit aligha fog feladni.