Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a brexit halasztását kezdeményező brit indítványt.

A halasztás 2020. január 31-ig terjedhet. Ugyanakkor rugalmas határidőről van szó: ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén - vagyis november 30-án vagy december 31-én - is megszűnhet a brit EU-tagság.
Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök Tusknak írt, a Downing Street által hétfő este ismertetett levelében hangsúlyozza: a brit kormányra "akarata ellenére ráerőltetett törvény" alapján nincs más lehetősége, mint az, hogy formálisan beleegyezzen a brexit halasztásáról szóló uniós döntésbe- írta az MTI.

Johnson ezzel arra az ellenzéki kezdeményezésű, szeptemberben elfogadott törvényre utalt, amely előírta, hogy ha a parlament október 19-ig nem fogadja elé a brexit-megállapodást és a megállapodás nélküli brexitre sem ad felhatalmazást, a brit kormányfőnek kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés halasztását 2020. január 31-ig.

Mivel aznapig egyik feltétel sem teljesült, Johnson a törvény alapján 19-én éjjel levélben értesítette Donald Tuskot arról, hogy London a brexit halasztását kéri.

Ezt a levelet azonban nem írta alá, mellékelt viszont még egy levelet és egy magyarázó kísérődokumentumot is, amelyben kifejti, hogy csak a parlament által alkotott törvényt teljesíti a halasztás kérésével, de valójában károsnak tartaná, ha az EU teljesítené ezt az indítványt.

Ugyanezt megismételte a halasztási döntés elfogadásáról Tusknak küldött - ezúttal aláírt - hétfő esti levelében is. A brit kormányfő azt írta: meggyőződése, hogy a brit EU-tagság "e nem kívánt" meghosszabbítása károsítja a brit demokráciát és az Európai Unióhoz fűződő kétoldalú viszonyt is.
Hozzátette: attól tart, hogy a mostani brit parlament soha nem fogja ratifikálni az EU-val elért brexit-megállapodást mindaddig, amíg módjában áll a kilépés további halasztása.

Boris Johnson közölte, hogy emiatt kezdeményezi az előrehozott választások kiírását decemberre, egy olyan új parlament megválasztása végett, amely képes a brit alkotmányos normáknak megfelelően rendezni ezt a kérdést.

Johnson éppen hétfő este terjesztette ismét az alsóház elé azt az indítványt, amelyben a kormány előrehozott választás kiírását indítványozza december 12-re.

Indítványát azonban nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban, mivel a hétfő esti szavazáson nem gyűlt össze a törvényben előírt kétharmados többség.