Nem lehet megtörni a brit kormányt

Theresa May brit miniszterelnök meglehetősen keményen lépett fel a kormánypárt képviselőivel szemben, bár elismerte, hogy egyelőre nincs meg a többség kormánya és az EU brexitmegállapodásának parlamenti elfogadtatásához.
Komócsin Sándor, 2019. március 25. hétfő, 17:15
Fotó: Pexels

Láthatóan nem tört meg Theresa May brit miniszterelnök a hét végén rá nehezedő nyomás alatt - derül ki a BBC tudósításából. Az elmúlt napokban egymást követték a sajtóhírek, miszerint a kormányzó toryk parlamenti képviselői és saját kormányának tagjai is azt akarják: tegye világossá, mikor mond le pozíciójáról, ám a törvényhozás előtt felszólalva hétfőn világossá tette, hogy nem gondolkodik ezen.

Elismerte, hogy egyelőre nincs meg a többség ahhoz, hogy elfogadtassa a kormány és az EU válási megállapodását, amelyet a parlament kétszer utasított el nagy többséggel. A kormányt tíz képviselőjével kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) a hétfő délelőtti kormányülés után értesítette arról, hogy ez ügyben továbbra sem áll a kormány mögé. Így valószínűtlenné vált sok brexiter tory képviselő pálfordulása is, mivel attól tették függővé, hogy a korábbi elutasítás után harmadszorra megszavazzák a brexittervet, hogy mit dönt a DUP.

Nem lehet a kormányt lenyomni

May ugyanakkor kőkeményen lépett fel a kormánypárti képviselőkkel szemben. Kijelentette, hogy a kormány kötelezi őket miden olyan alternatív javaslat elutasítására, amelyet a kormányéval szemben nyújtanak be a törvényhozás elé. Az elmúlt napokban még a miniszterek is szabad kezet kértek a parlamenti szavazásokban, nem hogy a tory képviselők. May beszélt Jeremy Corbynnal, az ellenzéki Munkáspárt elnökével is, aki ezt követően kijelentette: ki van zárva, hogy pártja - szintén feladva korábbi elutasítását - megszavazná a kormány brexittervét.

A londoni parlament a következő napokban úgynevezett próbaszavazásokat fog tartani annak kiderítésére, hogy különböző forgatókönyveknek mekkora a támogatottságra számíthatnak a törvényhozásban. Különféle puhabrexit-tervek mellett terítékre kerülhet a második népszavazás kiírása, vagy a brit kilépési kérelem visszavonása, vagy a megállapodás nélküli kilépés is. May jelezte, hogy bármit hozzon is ez a szavazássorozat, a kormány nem tekinti a képviselők akaratát magára kötelező érvényűnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.03.25 19:21

@zana: március 25., hétfő 19:14!
"Csak azért miniszterelnök, mert senki nem akarja vállalni a felelősséget"
Vagyis:
"na4, 2019. március 25., hétfő 18:32
Tökös lány ez a Terka"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.25 19:14

Ez a Teri el van bódulva. Csak azért miniszterelnök, mert senki nem akarja vállalni a felelősséget, sumákol mindenki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.25 18:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html