Theresa May brit miniszterelnök továbbra is azzal küszködik, hogy rávegye a kormánypárt, illetve az azt támogató észak-ír unionista párt (DUP) képviselőit arra, hogy támogassák azt a megállapodást, amelyet a kormány kötött az EU-val az Egyesült Királyság uniós kilépéséről - ad helyzetjelentést a Financial Times. A parlament a héten kezdi új ülésszakát, amelynek első napirendi pontja a brexitmegállapodás tárgyalása lesz, amit január közepén követhet a szavazás. A dolog azonban nem ilyen egyszerű.

A Downing Street azzal próbálkozik - immáron hónapok óta -, hogy a megállapodás elutasításának rémes következményeire figyelmezteti a parlamenti képviselőket. May a napokban többször is teadélutánon látja vendégül a konzervatív képviselőket, hogy megpróbálja eladni nekik kormánya javaslatát. Eközben azonban vezető kormánypárti és ellenzéki képviselők új tervvel álltak elő, amelynek célja, hogy elkerüljék a súlyos gazdasági következményekkel fenyegető megállapodás nélküli kilépést.

Még egy törvényjavaslat

A tory és munkáspárti képviselőkből álló csoport törvénymódosítást készít a költségvetéshez, amely szerint a pénzügyminisztérium a parlament engedélye nélkül nem változtathatna az adószabályokon abban az esetben, ha a szigetország megállapodás nélkül zuhanna ki az EU-ból. Erről az előterjesztésről a kormány brexittervével együtt voksolhat a törvényhozás.

A gond az, hogy ettől még megtörténhet ez a fajta kilépés, legfeljebb az ország még védtelenebb lesz, mint a pénzügyi felkészüléssel lenne. A javaslattevők abban bíznak, hogy ez elrettenti a kormányt ettől a forgatókönyvtől. A bizonytalanság fokozódására utalhatott a miniszterelnök is, amikor arról beszélt a BBC-nek, hogy a kormányjavaslat kudarca esetén az ország ismeretlen vizekre evezne, azaz nem lehet megmondani fog történni ezt követően.

Finom részletek

May hét végi interjújának finom üzenetei közé tartozik, hogy többszöri kérdés ellenére sem volt hajlandó kijelenteni, hogy nem viszi vissza a válási tervezetet többször a parlament elé, azaz a szavazások sorozatát indíthatja el erről abban bízva, hogy a kilépés március 29-ei időpontjának közeledtével berezelnek a képviselők, és végül rábólintanak a tervre.

Ugyanakkor finomította elutasító álláspontját az újabb függetlenségi népszavazással kapcsolatban. Azt mondta: saját véleménye - azaz nem a kormány álláspontja -, hogy ez nem lenne jó, mert megosztaná a nemzetet.

Nincs változás

Elismerte, hogy uniós vezető kollégáival még egyeztet arról, hogy a megállapodásban szereplő tartalékterv, amely szerint az Egyesült Királyság meghatározatlan ideig ideiglenesen az EU-s vámunió része maradhat, ne tarthasson örökké (azaz mégse legyen ideiglenes). Magyarul ebben a kérdéskörben nem kapott semmilyen engedményt.

Eközben a DUP világossá tette, hogy a megállapodás továbbra is elfogadhatatlan számára, mert aszerint Észak-Írország része maradhat (meghatározatlan ideig ideiglenesen) az egységes piacnak is. Ez a feltétele annak, hogy az ír-észak-ír határ továbbra is szabadon átjárható legyen. Ezzel szabályozási határ lépne érvénye az Ír-tengeren, amit a párt úgy értelmez, hogy az ország tenne egy nagy lépést az Egyesült Királyságból való kiszorulás felé. DUP elnökhelyettese szerin semmi sem történt, ami álláspontja megváltoztatására késztetné pártját.