Nem lesz brexit? Itt vannak az oddsok

Londoni piaci körök egyre valószínűbbnek látják, hogy az Egyesült Királyság 2019. március 29-én nem fog kilépni az Európai Unióból, hanem időt kér arra, hogy alaposabban végiggondolja két és fél éve népszavazáson elfogadott távozási szándékát.
Komócsin Sándor, 2018. december 9. vasárnap, 15:18
Fotó: Pixabay

A londoni City egyre több elemzője gondolja úgy, hogy az Egyesült Királyság egyszerűen elhalasztja a mostani állapot szerint 2019. március 29-én bekövetkező uniós kilépését - írja a Business Insider. Malcolm Barr, a JP Morgan szakértője immáron 40 százalékos valószínűséget ad ennek az opciónak szemben korábbi tippjével, amely szerint csupán 20 százalék volt a brexit elmaradásának valószínűsége. A Nomura szintén emelte várakozását, e bankház is úgy véli, hogy 40 százalék a kilépés elhalasztásának esélye.

A változás hátterében két tényező lehet. Az egyik, hogy az Európai Bíróság főtanácsadója december első napjaiban nyilvánosságra hozta jogi állásfoglalását, miszerint a briteknek jogukban áll egyoldalú döntéssel visszavonni távozási szándékukat, azaz nincs szükség ehhez a többi 27 EU-tagállam beleegyezésére.

A másik tényező a londoni parlamentben folyó vita a kormány EU-val kötött válási megállapodásáról, amelynek alapján szinte biztosra vehető, hogy a terv nem kapja meg a törvényhozás támogatását, s így az ország irányítóinak gyorsan találniuk kell egy alternatív megoldást a katasztrofális következményekkel járó rendezetlen kilépés elkerülésére.

Megváltozott a helyzet

Barr arra hivatkozik, hogy az Európai Bíróság szinte biztosan egyet fog érteni tanácsadójának jogi szakvéleményével, így a londoni kormány egyetlen rövid üzenettel elejét veheti a rosszabb forgatókönyv teljesülésének. A JP Morgan oddsai korábban a következőképpen alakultak: nem lesz megállapodás 20 százalék, válási megállapodással lép ki az EU-ból az Egyesült Királyság 60 százalék, illetve az unióban marad az ország 20 százalék. Moszt 10-50-40 százalékra teszik ezeket a valószínűségeket.

A további lehetőségek közül kisebb valószínűséget, 15 százalékos esélyt adnak annak, hogy a szigetországban hamarosan előrehozott választásokat fognak tartani, és 25 százalékra teszik azt, hogy újabb népszavazást írnak ki. Az előbbit alátámaszthatja, hogy az észak-ír unionista párt (DUP), amelynek tíz képviselőjére szükség van a konzervatív kormány parlamenti többségéhez, a hírek szerint csak akkor tart ki a kormány támogatása mellett, ha annak brexitjavaslata - amelyet a DUP elutasít - nem megy át a parlamenten. Az utóbbi valószínű, ezért a kormánytöbbség megszűnése, s ezzel a kormány megbuktatása nem valószínű.

Parlamenti változtatás

A Nomura elemzői mással indokolják véleményük megváltoztatását. Arra a hétfőn elfogadott a parlamenti javaslatra hívják fel a figyelmet, amelyben a törvényhozás magának adott felhatalmazást a brexit folyamatának további menedzselésére, amennyiben a kormány tervezete elbukik a december 11-ei parlamenti szavazáson. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy a végrehajtó hatalmat gyámság alá vetnék, de olyan nyomást gyakorolhatnak rá, aminek nem tud ellenállni. És a Westminsterben az ellenzéket és a EU-ban maradást pártoló torykat is figyelembe véve túlsúlyban vannak az uniópárti képviselők.

Ha a kormány válási javaslatát leszavazzák, ahogy az várható, akkor a törvényhozás különböző ajánlásokat tehet arra vonatkozóan, mi legyen a következő lépés - fejtegetik a Nomura szakértői. Ismerve a képviselők véleményét azt egészen biztosan kijelenthetjük, hogy túlnyomó többségük mindenre kész annak érdekében, hogy elkerüljék az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kizuhanását az EU-ból. És a legegyszerűbb megoldás erre, ha visszavonják országuk kilépési nyilatkozatát, mintegy gondolkodási időt kérve egy megvalósítható brexit kitalálására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2018.12.12 23:36

@Warialock: Remelem az alufolia sisak rajtad volt mikor a hozzaszolast irtad.. LOL :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.12.12 10:17

100x is elmondom a népszavazás áldemokrácia, ilyen jellegű kérdésekről. Hogyan is tudná áttekinteni a következményeket egy átlag ember.
A tömeg változó hangulatának kitenni egy ország jövőjét nem szabad. Hova tűntek a lázítók?
Ez sokat mond.
Meddig tart egy népszavazás hatóköre időben, mondja már mega sok balfasz EU ellenes okoskodó!
Majd magyarázzátok meg magatoknak, miért jó a kevesebb EU pénz. Ez a félévezredes magyar betegség, még véletlenül sem ismerjük fel a magyar érdeket, ezért verték be a fejünket néhányszor.
Magyarország kemény érdeke az EU-ban maradásuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.12.12 08:32

@terabit: "Ha nem úgy, akkor jön az ostoba, elbutított nép duma."

Meg a gugli... ahol "aszonták az újságba' " hogy a britek már rég megbánták és máshogy szavaznának... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.12.12 08:27

@MLB2018: azért elég régóta tudható, hogy a liberálnáciknak csak addig tart a demokrácia, amíg a nép úgy szavaz, ahogy nekik jólesik. Ha nem úgy, akkor jön az ostoba, elbutított nép duma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.12.12 08:18

@V0LE: "Google faszikam, hatha tanulsz valamit :))"

Erről beszéltem te félkegyelmű... kiguglizod, mi? Ami egyenlő a Cefre által hangoztatott "olvastad az újságba' Móricka" fogalommal.

Aztán ki mondta, hogy amit kigugliztál az igaz? Mert 40 helyen ugyanazt leírták? 40 helyen, amit a kisgazdáid pénzelnek és irányítanak? Ma, a fake news virágkorában... te kiguglizod mi? Féleszű...

Téged sem az eszedért szeretnek, szegénykém... értelmesebbnek hittelek.

"en egy eros EU hive vagyok, az angolok kilepese pedig jot tesz az EU -nak."

Kamu... Te nem vagy az erős EU híve, sose voltál. Azt a hülye propagandát nyomod (meggyőződésből vagy pénzért, azt csak te tudhatod), ami az EU gyengítését szolgálja. Segítek: EU szétzüllesztése, felaprítása, gazdasági gyengítése, migránsokkal elárasztása... mind az MLB által említett (USA kampós) bankárelit főnökeid (nevezzük példaképeidnek, ha mégsem kapnál pénzt a tevékenységedért, ergó ingyen vagy félkegyelmű) tevékenysége, akiknek k*rvára nehezen megy le a torkukon, hogy az Európai Unió a világ legnagyobb gazdasága még mindig, nem az USA. Pedig szépen sorban hajtják végre a Master Plan-t: kezdődött az Euro mesterséges legyengítésével, az USD mesterséges erősítésével. Aztán jött a migránsözön, amiből ugye származott az EU országok szélsőbal-szélsőjobb-nacionalista tömörülések erősítése (Orbán haverod is ide tartozik, ő is a master plan része), a szétdarabolás, brexit (és az esetleges követők), a züllesztés és a bomlasztás, hogy az USE álmától minél messzebbre kerüljünk, és az USA bármi áron, de a világ vezető hatalma lehessen, mind katonailag, mind gazdaságilag (ugye eléggé kopik a fénye az utóbbi évtizedekben mindkét téren, tehát kellett az a master plan).

Húúúúú.... de bonyolultak a fentiek.... biztos csak nekem jutottak eszembe... kicsit átlátszóak vagytok koma...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html