Brexit: a britek nem ugranának a szakadékba

Teljes körű hozzáférést kellene biztosítania az Európai Uniónak a belső piachoz a közösségből távozó Nagy-Britanniának az uniós tagság megszüntetése (Brexit) és az új viszonyrendszer kialakítása közötti átmeneti időre - vetette fel a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter David Davis és a pénzügyi tárca vezetője, Philip Hammond a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német lapban közölt írásukban.
Szabó Dániel, 2018. január 10. szerda, 19:58
Fotó: Pixabay

Azt az üzenetet szeretnék eljuttatni a német üzleti élet vezetőinek, hogy a Brexit-tárgyalások haramosan kezdődő következő szakaszában London számára kiemelten fontos a megegyezés a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése utáni átmeneti időszak szabályozásáról - idézi a cikket az MTI.

Szerintük a brit vezetés természetesen megérti, hogy Németország és más EU-tagállamok igyekeznek védeni az egységes belső piac épségét, és azt akarják, hogy az EU-n kívül országok ne élvezhessék mindazokat az előnyöket, amelyek a tagoknak járnak. Azonban a távozás után egy meghatározott időre mégis ez lenne a legjobb megoldás. Abban kellene megállapodni, hogy Nagy-Britannia átmenetileg ugyanolyan hozzáférést kap a piacokhoz, amellyel jelenleg, EU-tagként rendelkezik.

A lépés mellett azzal érvelnek, hogy így a brit és az uniós vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásokra, ami "egyértelműen az érdekében áll mind Nagy-Britanniának, mind Németországnak és az EU-nak. Az átmenet utáni időkre, a Nagy-Britannia és az EU új viszonyrendszerének korszakára olyan megállapodást kell kidolgozni, amely elszakad a jelenleg ismert modellektől, és az együttműködés új formáját képviseli.

Úgy látják, hogy ezt a feleknek "fantáziával és találékonysággal" kell dolgozniuk, és azt kell megcélozniuk, hogy kifejlődjék a "világ legambiciózusabb gazdasági partnersége". Erre szerintük azért van szükség, mert csak egy ilyen, minden eddigitől eltérő modell felelhet meg a brit és az EU-s gazdaság rendkívül szerteágazó összefonódásának.

Az egyedülállóan mély integrációra felépített új partnerségnek a gazdaság egészére ki kell terjednie, így a pénzügyi szolgáltatásokra is - tette hozzá a két politikus. Úgy vélik, hogy sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme felesleges sorompókat állítani az áruk és a szolgáltatások kereskedelme elé, mivel ez a La Manche-csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.

London egyébként már készül a szakadék-forgatókönyvre, vagyis hogy megállapodás nélkül esnek ki az Európai Unióból. Tájékoztató kampányt indítottak a vállatoknak, hogy tudják, mi változhat, ha a mindenki számára legrosszabb megoldás valósulna meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK