Brexit: ez még sokaknak fájhat

Már látszik, hogy a rendelkezésre álló két év alatt nem juthat végleges megállapodásra a kilépés feltételeiről az EU és Nagy-Britannia, ezért átmeneti megegyezésre lesz szükség a zökkenőmentes átmenet érdekében - jelentette ki Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense az M1-en.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 21. kedd, 10:16
Fotó: Pixabay

A végleges megállapodásra mintaként szolgálhat az EU és Ukrajna, illetve az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás, ám egyik sem ültethető át teljes egészében az EU és a britek viszonyára. Példaként említette, hogy Kanada esetében a pénzügyi szolgáltatások nem szerepelnek a szabadkereskedelmi egyezményben, ez viszont kulcsfontosságú az Egyesült Királyságnak - írja az MTI.

Arra az újságírói felvetésre, hogy miközben Nagy-Britannia 20 milliárd eurós, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós "lelépési alapban" gondolkodik, a szakértő azt mondta, hogy a "függő kötelezettségek" értéke egyelőre nem határozható meg pontosan. Ebben a helyzetben az EU azt kéri, hogy ne a konkrét összegről, hanem azokról a feltételekről egyezzenek meg, amelyek alapján Nagy-Britanniának majd fizetnie kell - fűzte hozzá. (Brexit - egyheti bért bukott minden dolgozó.)

A brexit azt jelenti, hogy a britek a világ legnagyobb kereskedelmi tömbjét hagyják el, miközben a brit export és import, a kereskedelem fele az uniós tagállamokba irányul, illetve onnan érkezik.

A kapcsolatok nem szűnnek meg, de még nem tudni, miként hat a brit gazdaságra, ha "harmadik országgá" válik, vagyis versenytársa lesz az EU-nak - mondta Gálik Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK