Durvuló Brexitre kemény válasz Merkeltől

A brit kormány új bevándorláspolitikája szerint a vállalatoknak nyilvánosságra kell majd hozniuk, mennyi vendégmunkást alkalmaznak. Eközben Angela Merkel kancellár arra kérte a német vállalatokat, hogy részesítsék előnyben az EU alapértékeit brit üzleteikkel szemben.
Napi.hu, 2016. október 6. csütörtök, 14:28
Fotó: Reuters

A brit vállalatokat hamarosan kötelezhetik arra, hogy nyilvánosságra hozzák, hány külföldit alkalmaznak - írta a CNN a kormányzó konzervatív párt éves kongresszusán elhangzottakat összegezve. Ez az intézkedés része lenne a kormány új bevándorláspolitikájának, amelynek célja az országba érkező vendégmunkások számának csökkentése.

A lépés bejelentésével egyidejűleg Amber Rudd, a kormány biztonsági és bevándorlási kérdésekkel foglalkozó megbízottja elismerte, hogy a munkanélküliség ráta 11 éves mélyponton, 4,9 százalékon van. A változtatásokra azért van szükség szerinte, hogy a bevándorlók a munkaerőpiac lyukait töltsék fel, ne britek elől vegyék el a munkahelyeket.

Nem kéne sértegetni!

Rudd kijelentése azonnal heves reakciót váltott ki a pakisztáni származású Sadiq Khanból, London polgármesteréből, aki szerint ezzel a kormány nagyon rossz üzenetet küld a Nagy-Britanniában és a világon élő külföldieknek, akik munkájukkal hozzájárulnak az ország gazdagodásához. A brit főváros lakosainak nagyjából 40 százaléka a szigetországon kívül született.

A kormánymegbízott azzal védekezett a héten adott lapinterjújában, hogy vállalatok elszámoltatása vendégmunkásaikkal csak az egyik lehetőség, amit vizsgálnak. A további ötletek között szerepel, a diákvízumok kiadásának korlátozása, valamint azoknak a szabályoknak a szigorítása, amelyek alapján a cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy egy bizonyos munkahelyre azért keresnek külföldit, mert nem találnak megfelelő képzettséggel rendelkező britet.

Itt a válasz

Angela Merkel német kancellár a korábbinál sokkal keményebb hangon szólalt meg a Brexittel kapcsolatban néhány nappal azt követően, hogy brit kollégája Theresa May bejelentette: kormánya legkésőbb 2017. március végéig benyújtja az uniós kilépési procedúra megindítására vonatkozó kérelmét az EU-nak. Nem fogalmazott bonyolultan - derült ki a Guardian cikkéből.

Ha bármilyen kivételt adnánk az egységes európai piaci részvétel szabályai alól, azzal a rendszer szintjén veszélyeztetnénk az egész Európai Uniót. Merkel a német vállalatokhoz fordult, arra kérve a tulajdonosaikat és a vezetőiket, hogy támogassák annak az alapelvnek az érvényesítését, miszerint Nagy-Britannia csak akkor maradhat az egységes piac része, ha elfogadja a négy uniós szabadság alapelvét, így a munkaerő szabad áramlásának elvét is.

El lehet felejteni

Ezzel kihúzta a szőnyeget a brit kilépés híveinek egyik legfőbb érve alól. Ez úgy szólt, hogy a német cégek, amelyek jelentős exportot bonyolítanak le a szigetországba, mindenképpen ragaszkodni fognak Nagy-Britannia benntartásához az egységes piacon.

A kereskedelemben, a befektetésekben és az egységes piac ügyeiben fontosabb a szolidaritás a többi uniós tagországgal, mint német cégek brit üzlete - mondta Markus Kerber a legnagyobb német ipari szakmai szövetség. a BDI vezetője. Akinek Merkel szavai nem voltak elegek, ezt hallva talán nem kételkednek abban, hogy Németország kész a kemény Brexitre.

És hogy még egyértelműbb legyen, Jens Spahn, a CDU egyik vezető politikusa is beszállt a keménykedésbe. Nem kínálhatunk semmiféle különleges bánásmódot, mert annak az lenne a vége, hogy rövid időn belül 27 külön megállapodást kellene kötniük az uniós országoknak egymással. Ezzel vége lenne az Európai Uniónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.10.07 16:57

@HauserArnold:
meg is kapom, mi? :)

igazabol nem is neked szol a valaszom.
mar az osszes part rajongoi klubtagsagat rampecseteltek a hithu agitatorok. most vagy koponyegforgato vagyok, vagy az elveim menten neha van valami, ami osszecseng valamelyik part altal kepviselt dologgal.

en a masodikat vallom, de az biztos, hogy komoly zavart okoz ez a hivok ellenseg detektoraban. egyenesen megkergulnek tole, ha velem kell egyeterteni, amikor pont olyan tema van, es hulyet kapnak tole, hogyha rajuk olvasom az aktualis hulyeseguket... :)

hiaba sracok, nem a partok szamitanak, hanem az elvek. en nem erzem azt, hogy barmelyik part is kepviselni tudna az adocsokkentesi elvarasomat. egyik se. na nem mintha nem lehetne ilyet tenni, csak ok inkabb osztogatnak szavazatszerzesi celra az inaktivaknak, pl nyugdijemelesre, kozmunkara, segelyekre, papoknak meg a hataron tulra, mikozben a kozszferat hizlaljak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.07 14:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.10.07 12:27

@lomb:
jobbik szimpatizans SEM vagyok, ezt is kikerem magamnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.10.07 12:26

@Csiriz_a_torzsvendeg:
ez a sajat tevkepzeted, vagy forrast is tudsz csatolni hozza?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.10.06 22:30

@Csiriz_a_torzsvendeg: Be szép is az, amikor két jobbik szimpatizáns ostobázza egymást annak ellenére, hogy más más szavakkal, de lényegében mindketten ugyanazt mondják.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html