Egy hónap múlva robbanhat az újabb brexitbomba

Egyre kisebb az esélye, hogy decemberben sikerül kimozdulni az EU és Nagy-Britannia válási tárgyalásain kialakult holtpontról. Eközben saját partján belül satuba szorult Theresa May brit miniszterelnök, akinek az ellenzék ajánl halálos öleléssel felérő segítséget.
Komócsin Sándor, 2017. november 15. szerda, 11:51
Fotó: AFP

Az Európai Unió vezető köreiben egyre kisebb esélyét látják annak, hogy a december közepén esedékes uniós csúcsértekezleten sikerül áttörést elérni az EU-brit válási tárgyalások ügyében - írja a Bloomberg. Brüsszelben úgy látják, hogy az Egyesült Királyságnak kellene engedményeket tennie ahhoz, hogy az uniós tagállamok hozzájáruljanak a kilépés, illetve a jövőbeni brit-EU kereskedelem feltételinek párhuzamos tárgyalásához.

Ha ez ügyben nem tudnak megegyezésre jutni decemberig, akkor az EU két dolgot tehet: tartaléktervet készít a legrosszabb esetre (Nagy-Britannia kizuhanására az EU-ból) vagy vár még egy keveset, hogy a londoni politikai elit tisztázza az álláspontját.

A Bloomberg úgy értesült, hogy az utóbbit tarják jobb ötletnek és az unió vezetősége kész lenne összehívni egy rendkívüli csúcsértekezletet januárban vagy februárban, ha ezzel előremozdíthatná a brexittárgyalásokat. Ennek persze az a feltétele, hogy a brit delegáció ne vonuljon ki a tárgyalóteremből tiltakozásul azért, hogy késlekedik az egyeztetés az új kereskedelmi feltételekről.

Nehéz az élet

London egyelőre nem hajlandó elfogadni, hogy az Egyesült Királyság korábban vállalt, ám nem teljesülő kötelezettségei miatt nagyjából 60 milliárd eurót fizessen az EU-nak (lelépési pénzként), továbbá nincs gyakorlatilag megvalósítható javaslata arra, hogyan maradjon nyitva a válás után az ír-észak-ír határ. Enélkül politikai válság alakulhat ki az ír szigeten.

A brüsszeli pesszimizmust alátámasztja a brit kormány nehéz helyzete. A kormánypári képviselők kemény és puha brexitet akaró frakciója satuba fogta a kabinetet.

Az EU-pártiak zendüléssel fenyegetőznek, ha a parlamentben megpróbálnák átnyomni azt a brexittörvényt, amely megadna egy konkrét napot (2019. március 29-ét) az Egyesült Királyság kilépésére. Ezt Dominic Grieve volt főügyésszel az élen sokan ostobaságnak tartják, mert csökkentené a kormány mozgásterét a válási tárgyalásokon. Válaszul a kilépéspárti konzervatív Telegraph címlapján a brexit ellen lázadók címmel közölt róluk fotót.

Nagy a kockázat

Az tárgyalásokon kialakult holtpont meghaladásának halogatása ugyanakkor nagyon kockázatos. A vállalatok azzal fenyegetőznek, hogy életbe léptetik a legrosszabb esetre -(Nagy-Britannia kizuhanására az EU-ból) készített forgatókönyveiket, ha decemberig nem látnak előrelépést a kilépési tárgyalásokon. Ezt azt jelenti, hogy felgyorsítják angolos távozásukat a szigetorszáoról.

Az erősen ajánlott többéves átmeneti periódusról - ami időt adna a cégeknek az alkalmazkodásra az új helyzethez - még tárgyalni sem kezdtek a felek, miközben David Davis brexitügyi miniszter ez ügyben már 2018 elejére megállapodást ígért.

Vészjósló nyilatkozatok

A puha határidő a válás feltételeinek tisztázására 2018 októbere, ugyanis erről minden tagállam parlamentjének és az Európai Parlamentnek is szavaznia kell, ami hónapokig tart. Az ír kormány máris jelezte, hogy ha az ír-észak-ír határ ügyében nem jutnak elfogadható megállapodásra a felek, akkor vétózni fog.

Eléggé vészjóslóan szólalt meg a héten Manfred Weber, a német CDU európai parlamenti frakcióvezetője is. Mind mondta: a londoni kormány kompromisszumkészségének hiánya miatt jutottak holtpontra a válási tárgyalások. Weber, aki a héten találkozik Theresa May brit miniszterelnökkel, hozzátette ehhez, hogy egyre valószínűtlenebbnek látja a decemberi áttörést a válási tárgyalásokon.

Halálos ölelés

A brit belpolitika fejleménye, hogy az ellenzéki Munkáspárt politikai támogatást ajánlott Theresa Maynek a brexit miatt veszélybe kerülő munkahelyek megőrzése érdekében. A parlamenti ellenzék legnagyobb pártjában úgy látják, hogy a miniszterelnök saját politikai erejétől, a toryktól nem kapja meg a szükséges támogatást - idézte Keir Starmert, a Munkáspárt szóvivőjét a Bloomberg. Starmer nyílt levélben fordult a kormányfőhöz.

A szövegből kiderül, hogy a parlamentben összehozható egy ésszerű többség egy olyan javaslat mellett, amely szerint az Egyesült Királyság a 2019. márciusi kilépés után még két évig az európai egységes piac és vámunió része maradna. Ez alatt az átmeneti periódus alatt lehetne kialakítani a független szigetország és EU jövőbeni kereskedelmi kapcsolatainak részleteit.

Káosz

May persze nem fogadhatja el a Munkáspárt ajánlatát, amelynek lényege, hogy éles fénybe helyezi a gyengeségét. A kormányfő kabinetjének két tagját vesztette el egy héten belül, majd két bexitpárti miniszterétől kapott nem a nyilvánosságnak szánt levelet, amelyben sajtóhírek szerint arra biztatják, hogy vállaljon fel egy a kemény brexitez - az EU és a szigetország gyors, teljes körű szakításához - vezető politikát.

A hét végén az is kiderült, hogy immáron 40 tory képviselő szeretné, ha lemondana, ami azt jelenti, hogy már csak további nyolc honatyára van szükség egy elfogadásra esélyes bizalmatlansági indítvány benyújtásához ellene. Korábban egyik pártbéli ellenfele az év végére saccolta a May megbuktatáshoz - s ezzel újabb belpolitikai válság hoz vezető - szükséges képviselői többség kialakulását.

Megrezzent a font

A miniszterelnök és a kormány körüli zűrzavar hatására 0,8 százalékkal gyengül a font a hét elején és az árfolyamhullámzást mérő mutató egy hónapra előremutató értéke október eleje óta nem látott csúcsra ugrott. Az egy hónap azért érdekes, mert december közepén lesz az EU-csúcs, amelyen a tagállamok vezetői döntenek a brexittárgyalások folytatásáról.

A nyitókép forrása: Chris J. Raclliffle, AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.16 15:04

@Darquan:
ennel rosszabb a helyzet. az 51-49 barmikor atfordulhat 49-51-re. ha 80-20 lett volna a kilepes aranya, akkor nem kene trukkozni, alkudozni, megegyezesre torekedni, mert akkor egyertelmu a felhatalamazas. most ugy kene ovatosan kilepni, hogy ne fajjon, mert onnantol oda a tobbseg. marpedig mar a beindult folyamatok is fajdalommal es ketsegekkel arasztjak el a valasztokat.

szerintem mar at is fordult az arany. a kormany tehetlen, mert fizetnie kell, hunyaszodnia kell, mikozben az irek mozgolodnak, skotok mozgolodnak, az eu verszagot erez es peldat akar statualni. akarmiben enged a kormany, azonnal amortizalodik a kilepest partolo tabora, ha nem enged, akkor meg nem kilep, hanem kizuhan, ami meg sokkal nagyobb katasztrofa. lathatoan mar oda jutottak, hogy darabokra szakadt a kormanyzopart, lassan az ellenzekkel is konnyebben tudnak egyuttmukodni, mint sajat haje mentalitasu parttarsaikkal.

konkretan most mar senkit nem erdekel a kilepes, az csak az eloterben latszik, a hatterben csunyan faragjak egymast, helyezkednek a kepviselok. en ugy gondolom, mar a cel sem erdekli oket, ez mar csak kivagyisag alapon a frakcio masik szarnyanak a legyozesere iranyul. cameron a belugy reszevel, kampanytemava silanyitotta az europai tagsagot, gyakorlatilag tankonyvi peldat csanilt abbol, hogy hogyan lehet elbaszni. erdemes lenne egyebkent magyarorszagon is tanulmanyozni ezt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2017.11.15 14:00

@hedviga: nem bonyolult pedig.
sok egyszerű, tanulatlan, de szavazati joggal rendelkező ember agyát évtizedekig mosták féligazságokkal, aztán most mutatják nekik a meztelen királyt, akire voksoltak. nem egy szép látvány. pláne hogy tükröt tartanak eléjük...

ugyanakkor kegyed is teljes tévedésben van. a britek nem európai emberek, legalábbis szerintük, noha némelyik váltig hangoztatja, hogy márpedig de, ám a szíve mélyén mindegyik különben tartja magát szárazföldiektől. a magyarok érdekes mód ugyanezen tüneteket produkálják, csak annyi a különbség, hogy itt nincs tengerpart egyáltalán...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.11.15 12:44

@Bahnsteig_Eins: ....a Cameron sem érti, mint ön, csak nem ő fizeti meg az árát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.15 12:38

@hedviga: "Érthetetlen a számomra a mai napig a Brexit."

Ha arról beszélne, hogy mi érthető az Ön számára, a lista lényegesen rövidebb lenne... Addig is, javasolnám a főzőcske-oldalakat Önnek...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.11.15 12:32

..az ukrajnai háborúról nem is beszélve, ami maga a borzalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html