Fordulat: végképp szembekerülhet Lengyelország és Magyarország

Az orosz titkosszolgálat idegmérges gyilkossága Nagy-Britannia, azaz egy EU- és NATO-tagország területén ráébresztette a varsói vezetést, mekkora szüksége van Lengyelországnak Oroszországgal szemben az Európai Unió támogatására – vélik a Bloomberg szerkesztői.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2018. március 20. kedd, 14:52
Fotó: AFP

Lengyelország nacionalista kormánya azzal töltötte az elmúlt két évet, hogy elszigetelje magát az Európai Unión belül. Szembe ment a közös politikával azzal, hogy megsértette a jog uralmának szabályát és ütköző pályára került a bevándorlás kezelésének ügyében is. Úgy tűnik azonban, hogy az elmúlt hetekben még időben kapott egy világos figyelmeztetést azzal kapcsolatban, hogy valójában az EU a barátja - vélik a Bloomberg cikkírói.

Az Egyesült Királyság azzal vádolja Oroszországot, hogy tiltott vegyi fegyvernek minősülő idegméreggel meggyilkoltatta egyik korábbi ügynökét és annak lányát, amire válaszul a lengyel kormány újabb szankciókat, köztük az orosz szárazföldet és Németországot közvetlenül összekötő északi-áramlat 2. gázvezeték építésének felfüggesztését követeli.

Jó reggelt!

Miközben egyes kelet-közép-európai országok vezetése barátkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel, a lengyel külpolitikai irányítói felismerték, hogy minden olyan ügy, ami eltávolítja az országukat az EU-tól, a Kreml kezére játszik. Az az egységes, kemény fellépés, amellyel az EU az idegmérges gyilkosságokat kezeli, emlékeztette a lengyeleket arra, hogy az unió hasznos az országuknak - mondja Judy Dempsey, a berlini Carnegie Europe kutatóintézet munkatársa.

A lengyeleknek el kell dönteniük, mik az érdekeik. Valószínűleg arra a következtetésre juthatnak, hogy vissza kell szerezniük elvesztegetett befolyásukat Brüsszelben - teszi hozzá.

Erre utal, hogy az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos vitában - az EU szerint ez korlátozza a jog uralmát, ezért megvonhatják Varsótól uniós szavazati jogát - megváltozott a lengyel kormány stílusa. Immáron arról beszélnek, hogy az unióval együttműködve kell megoldást keresni a konfliktusra.

Merkel jött

Angela Merkel német kancellár szintén az EU közös fellépéséről beszélt a nagy-britanniai incidenssel kapcsolatban azt követően, hogy kevesebb mint egy héttel új kormányának megalakítása után Varsóba látogatott, ahol tárgyalt Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és Andrzej Duda államfővel. Merkel a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának hatalomra kerülése óta kerülte a vitát a lengyel vezetéssel - emlékeztetett a gazeta.pl.

Morawiecki sajtótájékoztatójukon arról számolt be, hogy a főként gazdasági kérdésekről egyeztettek. Nem említette, de ezek egyike, hogy kérik a német kormányt az északi áramlat építésének felfüggesztésére, arra hivatkozva, hogy immáron világos, hogy Oroszország megbízhatatlan partner. A lengyel sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy a második világháborús német jóvátételről, amit Varsó az elmúlt hónapokban felvetett, ezúttal nem esett szó.

Tesztelgetnek

Az Oroszországgal szembeni új eltökéltség jele, hogy az uniós külügyminiszterek a hét elején semmi perc alatt megegyeztek a Moszkva ellen 2014-es ukrajnai beavatkozása miatt hozott szankciók meghosszabbításáról. Korábban ez macerásabb ügy volt, mert jó pár tagállamnak jelentős anyagi kárt okoznak a korlátozások, illetve az azokra válaszul bevezetett orosz élelmiszerimport-tilalom.

Kérdés, hogy változik-e az uniós költségvetés nettó befizetőinek álláspontja, miszerint a jogállamiság szabályainak betartását is feltételül kellene szabni az uniós támogatások kifizetéséhez. Az EU egységének oltárán feláldozzák ezt a szándékukat van sem?

Morawiecki kormánya eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy visszalépjen a vitatott igazságügyi reformtól - talán arra számítanak, hogy az orosz veszélytől "megijedt" EU hátrál meg. Varsó egy pókerjátszmát játszhat az EU-val - véli Jo Leinen, az Európai Parlament német képviselője. Tesztelik, mennyire kemény az unió ebben az ügyben, hátha megúszhatják a kínos visszalépést.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.21 19:05

@zana: "hamarabb jönnek a NATO csapatok!"

Amiket kivertek Szíriából az oroszok?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.03.21 18:58

@zana:
"Hogyan lehet valaki annyira hülye, hogy egy alapban hódító országot barátnak nevez?"

Az USA-ra gondolsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.03.21 15:16

@Abbe:
Logikus.
Ugyanilyen alapon ki lehet békülni az oroszokkal is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.21 14:56

magyarorszagon is mindenki utalja az oroszokat, aki nem fidesz X-elo. az emberek nem felejtenek, erdekes, hogy volt egy generaciovaltas is kozben, de az orosz utalat meg mindig nepszeru. mondjuk sokat is tesznek erte, hogy ez jo sokaig fennmaradjon. a lengyelek sosem inogtak meg abban, hogy oroszok takarodjatok.

ha ez a gyilkossag, valljuk be leginkabb egy erofitogtatas volt, visszatereli a lengyeleket europaba, azt jelzi, hogy vannak meg erkolcsi minimumok abban az orszagban. vagy annyira rettegnek az oroszoktol, hogy nem akarnak a senki foldjen kikotni, miutan eltavolodnak europatol. a lengyelek nem felazsiai nep. es nem is teljesen azsiaiak, mint a fidesz szavazok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2018.03.21 10:54

Érdekes. Ezek szerint a lengyelek mégiscsak sokkal jobban félnek az oroszoktól, mint a németektől. Elég még egy "gikszer" Putyin elvtárstól, és a lengyelek talán a bíróságaikat pártkatonákkal feltölteni szándékozó törvényükről is lemondanak (pedig szemmel láthatóan semmit nem szeretnének jobban annál).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html