Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pozíció betöltéséről a párt február 26-i rendkívüli kongresszusán döntenek. Biztosra vehető, hogy Annegret-Kramp Karrenbauert (fenti képünkön balra) választják meg a főtitkári tisztségből betegségére hivatkozva távozó Peter Tauber utódjának - írja az MTI.

Angela Merkel a hétfői elnökségi ülés után tartott tájékoztatón köszöntet mondott Peter Taubernek az utóbbi négy évben végzett munkájáért. Kiemelte, hogy a CDU fiatal nemzedékéhez sorolt politikus fontos ügye volt a munkavállalók EU-n kívüli bevándorlásáról szóló törvény megalkotása, és törekvésének eredményét mutatja, hogy a jogszabály kidolgozásáról megállapodtak a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) folytatott koalíciós tárgyaláson.

A pártelnök Annegret-Kramp Karrenbauerről szólva kiemelte, hogy meglepte és mélyen megérintette az a döntése, hogy a tartományi miniszterelnöki pozícióból a pártfőtitkári tisztségre kíván váltani. Megjegyezte, hogy a következő szövetségi kabinetben is "talált volna helyet", ha úgy határoz, hogy szövetségi miniszterként folytatja pályafutását.

Nagy szerencse

Mint mondta, "nagy szerencse" a CDU-nak, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer lesz a következő főtitkár. Legfőbb feladata az lesz, hogy megerősítse a párt valamennyi - konzervatív, keresztényszociális, liberális - "gyökerét", és küzdjön azért, hogy az emberek minél inkább "otthonra találjanak" a CDU-ban a mostani "nehéz, nyugtalan időben", amelyben "súlyos nyomás" nehezedik a néppártokra.

Annegret Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, hogy a mostani "az egyik legnehezebb politikai időszak Németország történetében", és ebben a helyzetben erős néppártokra van szükség, nem pedig a támogatókat több politikai oldalról "begyűjtő mozgalmakra", amelyeket csak a vezető személye tart össze.
Főtitkárként azért dolgozik majd, hogy a CDU a jövőben is a "politikai közép" első számú tényezője legyen. Szerinte a német politika előtt az a legnagyobb kihívás, hogy olyan szellemi környezetben kell megerősíteni a társadalmi összetartást, amelyben nem a közösség, hanem az egyén a legfontosabb.

Kifejtette, hogy a következő, 2021-ben tartandó szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásig meg kell újítani a CDU politikáját, méghozzá egy alulról építkező programalkotási folyamattal. Azt szeretné, hogy a CDU "izgalmas" párt legyen, amelyben élénk vita zajlik a német társadalom előtt álló kihívások megválaszolásáról.

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt saar-vidéki szervezetének vezetője, és 2011 óta a tartomány miniszterelnöke. Vezetésével a CDU 2011 óta mindkét tartományi törvényhozási (Landtag-) választást megnyerte, tavaly márciusban a szavazatok 40,7 százalékát gyűjtötte össze, és győzelmével megakasztotta az SPD országos támogatottságának lendületes növekedését, amely az időközben távozott pártelnök, Martin Schulz 2017 eleji megjelenésével kezdődött.

Utódjelölt?

A CDU-ban kiemelkedően népszerű 55 éves politikust Angela Merkel bizalmasaként és utódjelöltjeként tartják számon. A német sajtóban hetek óta találgatnak arról, hogy a kancellár miként készíti majd elő az utódlást, hogyan emeli be kiválasztottját a politika első vonalába, hogy 2021-re átvehesse a párt vezetését, és kancellárjelöltként vágjon neki a Bundestag-választás kampányának.

A legtöbb találgatás arról szólt, hogy a ciklus elején, esetleg a ciklus közepén megkapja valamelyik fontos minisztériumot. Arra egy lap, egy szerkesztőség és egy politikai elemző sem számított, hogy a párt főtitkára lesz.

Angela Merkel a tájékoztatón kitérő választ adott az utódlásra vonatkozó kérdésre. Megjegyezte: az újságírók "kiváltsága", hogy mindig azzal foglalkoznak, mi lesz "három kör múlva", a politikusok viszont a jelenre összpontosítanak.

"A történelem nem ismétli önmagát" - jegyezte meg arra a felvetésre, hogy ő az 1998-tól 2000-ig betöltött főtitkári tisztségből került a pártelnöki pozícióba.
Annegret Kramp-Karrenbauer Angela Merkel után a második nő a CDU főtitkári tisztségében, és az első CDU-s tartományi miniszterelnök, akiből pártfőtitkár lesz. Eddig rendre fordítva volt a sorrend, a főtitkári tisztség köztes állomás volt magasabb pozíciók felé.

Képünk forrása: AFP photo/Tobias SCHWARZ