Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UOKiK évek óta vizsgálta a projektet, és úgy találta, hogy a csővezeték aláássa a versenyt az európai gázpiacon - írja az Index a Teletrader.com híre alapján.

Korábban az Egyesült Államok jelentette be, hogy szankcionálja az Északi Áramlat 2-t, mert a Kreml folyamatosan "azon mesterkedik", hogy az európai piacok egyre jobban függjenek az orosz energiától. Akkor ezt a határozatot Oroszország, az Európai Unió és Németország is kritizálta.

A német árampiac nagy átalakítása során a nukleáris és a szenes erőműveket is kivezetik. Előtérbe kerül a megújuló termelés (Németországban elsősorban a szélben hisznek), viszont az időjárásfüggő áramtermelés mellett rengeteg gázra is szükség van, hogy a menetrendtartás könnyen ki- és bekapcsolható gáztüzelésű erőművek biztosítsák. Németországnak ezért elemi érdeke a nagy mennyiségű orosz gáz megvásárlása, ami miatt kettős mércét alkalmaztat az EU-val, ha más próbálna "egyforrásos" gázvezetéket építeni (lásd a déli áramlat bukását), azt elkaszálja, de az északi áramlatokat elfogadtatja - emlékeztet az Index.

Éppen ezért nagyon sok ország nézi ellenszenvvel az Északi Áramlat projekteket, köztük Magyarország is. Az Északi Áramlat 2 elleni legkeményebb lobbista eddig is Lengyelország volt, amely ország tényleg függetlenítette magát Oroszországtól. Ezért ugyan nagyon magas árat fizet, mert az európai LNG-terminálok közül a lengyel (Swinoujscie) LNG-terminál talán a legköltségesebb, de Varsó úgy érzi, hogy politikai okokból megéri ez a felár.