Gigabírsággal büntetik a lengyelek a Gazpromot

A Lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal (UOKiK) hétfőn bejelentette, hogy 57 millió dolláros bírságot szab ki az orosz Gazprom gáztársaságra, mert az Északi Áramlat 2 csővezeték építésével kapcsolatban megsértette a tisztességes verseny szabályait.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 3. hétfő, 20:43
Fotó: Getty Images

Az UOKiK évek óta vizsgálta a projektet, és úgy találta, hogy a csővezeték aláássa a versenyt az európai gázpiacon - írja az Index a Teletrader.com híre alapján.

Korábban az Egyesült Államok jelentette be, hogy szankcionálja az Északi Áramlat 2-t, mert a Kreml folyamatosan "azon mesterkedik", hogy az európai piacok egyre jobban függjenek az orosz energiától. Akkor ezt a határozatot Oroszország, az Európai Unió és Németország is kritizálta.

A német árampiac nagy átalakítása során a nukleáris és a szenes erőműveket is kivezetik. Előtérbe kerül a megújuló termelés (Németországban elsősorban a szélben hisznek), viszont az időjárásfüggő áramtermelés mellett rengeteg gázra is szükség van, hogy a menetrendtartás könnyen ki- és bekapcsolható gáztüzelésű erőművek biztosítsák. Németországnak ezért elemi érdeke a nagy mennyiségű orosz gáz megvásárlása, ami miatt kettős mércét alkalmaztat az EU-val, ha más próbálna "egyforrásos" gázvezetéket építeni (lásd a déli áramlat bukását), azt elkaszálja, de az északi áramlatokat elfogadtatja - emlékeztet az Index.

Éppen ezért nagyon sok ország nézi ellenszenvvel az Északi Áramlat projekteket, köztük Magyarország is. Az Északi Áramlat 2 elleni legkeményebb lobbista eddig is Lengyelország volt, amely ország tényleg függetlenítette magát Oroszországtól. Ezért ugyan nagyon magas árat fizet, mert az európai LNG-terminálok közül a lengyel (Swinoujscie) LNG-terminál talán a legköltségesebb, de Varsó úgy érzi, hogy politikai okokból megéri ez a felár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2020.08.05 19:09

totál hülyék. agyukra ment az oroszgyűlölet. ezen az alapon a pingvineket is megbüntethetnék, mert eleszik a halakat tőlük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.08.03 21:12

Duma, közük nincs az Északi Áramlat II-höz, mert nem lengyel területeken halad. Az cseszi a csőrüket, hogy kimaradnak a nagy business-ből, u.i. egyetlen fillér gáz tranzit díjat nem fognak kapni. Az oroszok meg úgyis kiröhögik őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html