Ukrajna területén és az ukránok részvételével zajló nemzetközi forgalomban a központi bank megtiltja a 100 rubeles bankjegyek és a háromrubeles orosz érmék használatát - írta a Rzeczpospolita. Az egy héttel ezelőtt kibocsátott polimer bankjegyek, amelyeket a FIFA-világbajnokságnak szentelnek, a hátoldalukon lévő térképen Oroszországot az elfoglalt Krím félszigettel együtt mutatják. A pénzérmén, amely márciusban került forgalomba, szintén az elfoglalt Krím egy része látható.

Ez nem az első ilyen intézkedése az ukrán központi banknak. 2017 októberében betiltották az olyan orosz bankjegyek és pénzérmék forgalmát, amelyeken a Krím is látható. A tilalom akkor is és most is mindenkire vonatkozik a bankoktól a pénzváltókon és a postán át a kereskedőkig.

A korlátozás nem csupán a Krím ábrázolását tartalmazó pénzjegyekre vonatkozik, hanem az olyan épületszimbólumok, építészeti, történelmi emlékek ábrázolására is, amelyek az ukrán ellenőrzés alól kikerült területekhez, így Donbaszhoz kapcsolódnak. Például tilos a 200 rubeles bármilyen használata, mert azon a krími Szevasztopol látható rajta.

A fotó forrása: Shutterstock.