Kiemelkedő nyári szezont vártak a lengyel vendéglátósok a Balti-tenger partján, ám csalódniuk kellett - írta a Rzeczpospolita. Először is július elején elromlott az idő, de a legfőbb gond az, hogy a hónap végén cianobaktériumok jelentek meg a vízben (képünk illusztráció).

Utoljára ilyen helyzet 12 évvel ezelőtt volt. A cianobaktériumok nagyon veszélyes mérgek, elsősorban a vízben sokszorozzák meg, ha a tisztítatlan kemikáliákkal találkoznak. A szakemberek szerint, ha folytatódik a meleg, akkor még hetekig fertőzhetik a vitet. Hirtelen időjárás változás vagy rendkívül erős szél söpörheti el őket.

Így vakációzók egy része lemondta a tengerparti nyaralását, másik részük jóval rövidebb ideig marad. Egyelőre a helyfoglalások nagy részét nem mondták le,mert az akár több száz zlotys anyagi veszteséggel járhat (egy zloty 75 forint).

Emellett sok szálloda és panzió belső uszodákkal, sőt a szállodán belül kialakított mesterséges strandokkal várja a vendégeket. Ezek azonban drágák, miközben az idei árak a tavalyihoz képest amúgy is 15-20 százalékkal nőttek.

Jól járnak viszont az utazási irodák, mert a lengyel tengerpartról lemondók egy része a last minute utakat választja, például Görögországba, Olaszországba, Egyiptomba, Tunéziába.

A fotó forrása: Pixabay