Mérlegeljük, hogy Ukrajnából, Lengyelországból vagy a balti államokból vásároljunk olajat, az ügyben naponta tárgyalunk a lehetséges szállítókkal - mondta Dmitrij Krutoj fehérorosz miniszterelnök-helyettes a lengyel Rzeczpospolita beszámolója szerint. Minszk azóta gondolkodik az alternatív vásárlási lehetőségen, amióta Moszkva megemelte a szomszédos országba szállított orosz olaj árát.

Ez azt eredményezi, hogy a beloruszok elvesztik az orosz olaj tranzitjából származó jövedelmüket, miután a fehérorosz olajfinomítóknak nagyjából 20 dollárral kell többet fizetniük a nyersanyagért, mint korábban. Pedig akár a mennyiségre is adhatnának kedvezményt az oroszok: Fehéroroszország a szomszédjánál kitermelt nyersolaj tíz százalékát vásárolja fel, idén 24 millió tonnát tervez importálni.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországnak azon az áron kellene adni az olajat és gázt az Belorusznak, amelyen belső orosz piacon értékesíti a nyersolajat, ám Moszkva egy idő óta erről hallani sem akar. Mivel Minszk vélhetően más forrásból sem tud olcsóbban vásárolni, szakértők szerint ennek lebegtetése inkább azt szolgálja, hogy nyomást gyakoroljanak az orosz félre az árengedmény érdekében.