Újabb akadályt emelhet a brit törvényhozás felsőháza Theresa May brit kormányfő elé a brexit folyamatában - írja a Bloomberg. A nem választott tagokból álló képviselő-testület olyan törvénymódosításokat akar belefoglaltatni a brit-EU válási tárgyalásokat elindító törvénybe, amelyek lényegében gúzsba kötnék a londoni kormányt.

A House of Lords azt akarja, hogy a törvény, amely felhatalmazza a kormányt Nagy-Britannia uniós kilépési kérelmének benyújtására, emellett vétójogot adjon a parlamentnek a kétéves tárgyalásokon kialkudott válási szerződés felett, illetve kötelezhesse a kormányt arra, hogy mindenképpen lezárja valahogy - válással vagy anélkül - a kilépési tárgyalásokat.

Pereskedés lehet a vége

A felsőházban többségben vannak a torykkal szemben a munkáspárti, liberális és független képviselők - továbbá a konzervatívok egy része is támogatja a törvénymódosításokat -, ezért biztosra vehető, hogy azok a kormány akarata ellenére megkapják a kellő többséget.

Emellett azzal is szembe kell néznie a londoni vezetésnek, hogy ha a brexittörvény nem a parlamentnek adja meg az utolsó szó jogát az uniós kilépés ügyében, akkor bírósághoz fordulnak azok, akik szerint a kormánynak nincs joga dönteni a válás részleteiről (mert ez a parlament joga).

Ne csinálják már!

May szakértői csapata azzal érvel a parlamenti vétó ellen, hogy ennek elfogadásával gyakorlatilag fegyvertelenné tennék a brit tárgyalódelegációt a válási tárgyalásokon. Az asztal túlsó oldalán ülő uniós megbízottak ugyanis tudnák, hogy bármilyen egyezség születik is, azt brit oldalról félredobhatják.

A partnerek kísértést éreznének arra, hogy a lehető legrosszabb feltételeket diktálják a briteknek, mert úgy gondolhatják, hogy ezzel az EU-ban maradásra kényszeríthetik a szigetországot - mondják a kormány tisztviselői. Szerintük a parlamentnek alá kell rendelnie magát a júniusi népszavazáson kialakult többségnek, amely a brexit mellett döntött.

A kormány megígérte ugyan a törvényhozásnak, hogy lehetővé teszi a szavazást a brexitmegállapodásról, miután az megszületett, ám az ellenzéki képviselőknek ez kevés. Nem elégednek meg azzal, hogy egy szimpla igent vagy nemet mondjanak ahelyett, hogy érdemben befolyásolnák a válás feltételeit.

Ne tegyék!

Ezért aztán May azt fogja kérni az alsóháztól, hogy változtatás nélkül fogadja el az 137 szavas brexittörvényt, amely csupán annyit mond ki, hogy a kormány az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelően benyújthatja Nagy-Britannia kilépési kérelmét az EU-nak. Ha vita kezdődik az alsóházban, esetleg újabb módosítók jönnek, amelyeket vissza kell küldeni a felsőháznak, akkor a kormány lekéshet a március 31-ei határidőről, amelyet saját maga elé tűzött a kilépés kezdeményezésére.