Párizs nyer a legnagyobbat a brexiten

Párizs a legkedveltebb letelepedési helyszíne azoknak a pénzügyi szolgáltató csoportoknak, amelyek a brit EU-tagság megszűnése (brexit) miatt EU-piaci tevékenységek áttelepítését tervezik Londonból a kontinensre - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. október 1. hétfő, 11:44
Fotó: AFP

A Financial Times című londoni gazdasági napilap a bankok "ezzel kapcsolatos gondolkodásmódját jól ismerő" forrásaira hivatkozva hétfőn azt írta, hogy a legnagyobbak közül a JP Morgan Chase, a BlackRock, a Bank of America és a Citigroup képezi az egyes tevékenységi körök párizsi áttelepítési folyamatának "előőrsét".

A lap forrásai szerint 70, Londonban honos alapkezelő intézmény indította el a párizsi működési engedély megszerzésének folyamatát. Közülük a legnagyobb a 6300 milliárd dollár befektetői tőkét kezelő BlackRock, amely fontolóra vette, hogy egész európai tevékenységének központjává Párizst tegye meg.

A brexit egyre furcsább helyzetet eredményez: a londoni kormánynak továbbra sincs ötlete, hogyan lépjenek ki az EU-ból, milyen feltételek mellett működnének együtt a jövőben az államszövetséggel. Már annyira kilátástalan a helyzet, hogy a folyamat visszafordítása is felmerült, de a Theresa May vezette kormány már az uniótól is javaslatokat vár.

A fotó forrása:  Joel Saget/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK