Idén is esik a szerb GDP

Szakértői elemzés szerint idén folytatódik - ha lassabban is - a szerb gazdaság mélyrepülése.
Napi.hu, 2015. február 11. szerda, 18:03
Fotó: Reuters

A tavalyi 2,1 százalékos gazdasági visszaesés után idén 0,5-1 százalékkal csökkenhet tovább a szerb GDP, és legjobb esetben is csak 2016-ra várható a növekedés megindulása - állította Sztojan Sztamenkovics közgazdász makrogazdasági elemzésében, amit a B92 belgrádi rádió-TV ismertetett.

Véleménye szerint bár az idei költségvetés elegendő tartalékkal rendelkezik, a költségvetés folyamatban levő konszolidálása miatt kénytelenek lesznek módosítani a büdzsét. Mint írta, a feldolgozóipar teljesítményének tavalyi 13 százalékos zuhanása csak részben írható az árvíz rovására, meghatározóbb volt a kereslet és a beruházások csökkenése és a gyakori csődök.

Emlékeztetett rá, hogy 10 ágazatból csak három ért el növekedést: a gyógyszeripar, a nem-fém ipar és a feldolgozóipar harmadát kitevő élelmiszer-feldolgozás, amely 5 százalékkal bővült, és a második legnagyobb exportágazat volt 1,3 milliárd eurós bevétellel. Az autógyártás bár 3 százalékkal csökkent, 1,9 milliárd eurós exportjával megőrizte vezető helyét a kivitelben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.11 18:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html