Itt a hadüzenet az oroszoknak - kitört a kelet-európai gázháború

A Lengyelország, Ukrajna és az Egyesült Államok között augusztus utolsó napján létrejött gázszállítási szerződés újdonság az energiapiacon, ugyanis egyetlen célja az, hogy a két kelet-európai ország gázellátásából kiszorítsák Oroszországot.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 4. szerda, 19:20
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció

Lengyelország, Ukrajna és az USA augusztus utolsó napján Varsóban szövetséget kötött annak érdekében, hogy megszöntesse a két kelet-európai ország orosz gázfüggőségét. Melyikük mit nyerhet ezen - teszi fel a kérdést a Rzeczpospolita. A három állam szerződése újdonság az energiapiacon, mert célja egy további ország nevezetesen Oroszország uralmának megszüntetése Kelet-Európa gázellátásában.

A lengyel fél biztosította partnereit, hogy két éven belül az ország készen lesz eladni Ukrajnának évente hatmilliárd köbméter gázt, ami négyszeres növekedés lesz ahhoz az 1,5 milliárd köbméteres szinthez képest, amit idén év végén szállíthatnak. Ezt úgy érik el, hogy növelik a folyékonygáz-szállítmányokat fogadó swinoujsciei gázkikötő kapacitását, és működésbe lép a Baltic Pipe gázvezeték, amelyen át Lengyelország Norvégiából kap gázt.

Bármi áron a Gazprom ellen

Augusztus végén a lengyel állami gázszolgáltató cég PGNiG megállapodott az ukrán ERU (Energy Resources of Ukraine) Trade vállalattal, hogy a swinoujsciei amerikai LNG-ből szállítanak gázt Ukrajnába. A további ígéret így azt jelenti, hogy a következő években Lengyelország fokozatosan Ukrajna fő gázellátójává válhat, kiszolgálva Kijev importszükségletének 60 százalékát. Varsó ezzel hatalmas piacot nyerne a gáz exportjára Swinoujsciéből. Az üzletre a pecsétet az USA tette rá mint az energiahordozó fő szállítója.

Ukrajna - szemben a két másik szerződő féllel - anyagilag nem nyer az üzleten. Az amerikai gáztól, amelyet Lengyelország közvetítésévek vásárol, nem várja el, hogy olcsóbb legyen az orosznál. Nemrég az orosz állam gázmonopólium, a Gazprom azt javasolta ukrán megfelelőjének, a Naftogaznak, hogy negyedével csökkenti a gáz árát az Európában alkalmazott árához képest, ha az ukrán importőr továbbra is tőle vásárol. Orosz adatok szerint a második negyedévben az unió piacán a Gazprom gázának átlagára 208 dollár/1000 köbméter volt, ami jóval elmarad a korábbiaktól.

Amerikai fenyegetés

A Lengyelország közvetítésével vásárolt amerikai gázért tehát Kijev magasabb ára fizet, amiért cserében bízik az Washington támogatásában a Moszkvával szembeni konfliktusaiban. Ennek a harcnak a másik frontja az Északi Áramlat 2. és a Török Áramlat gázvezetékek megépítése, amelyeken Ukrajna elkerülésével érkezhet orosz gáz Európába. Ha ezek elkészülnek, akkor Kijev elveszítheti a kelet-nyugati gáztranzitból származó évi hárommilliárd dolláros bevétele túlnyomó részét.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Varsóban a háromoldalú szerződés aláírásakor azt mondta, hogy a Fehér Ház a legmagasabb szinteken akar tárgyalni az Északi Áramlat 2. projektben részt vevő államok és vállalatok vezetőivel arról, hogy álljanak el ettől az üzlettől. Az USA szankciókat fontolgat az érintett cégekkel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.09.05 17:36

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Ertsd mar meg, hogy nem az amcsik eroltetik a lengyelekre es az ukranokra a gazt, hanem ok akarnak kib@szni az oroszokkal ugy, hogy direkt nem toluk veszik. Az oroszok pedig mindenaron el akarjak adni azt a gazmennyiseget, mert kulonben a nyakukon marad, nem kell senkinek. Tarolni nem tudjak, visszazarni szinten nem, hiszen az olajfuras mellektermeke a gaz. (ezert is fugg az olaj aratol)

Az usa pedig szalad es kesz mindent megtenni, hogy kigolyozza az oroszokat. Miert gond ez neked? Miert okoz lathatoan fizikai fajdalmat, ha a lengyelek kepesek es meg is akarjak fizetni a felarat azert, hogy az orosz fuggosegnek meg irmagja se maradjon? Igazuk van a lengyeleknek, be kell szopatni az oroszokat, akik tobb evszazada fenyegetik az allamukat, tobbszor is megprobaltak annektalni, mint a krim-et is.

Rohandjon meg az osszes orosz es takarodjon vissza kamcsatkaba, ez a velemenyuk a lengyeleknek. Ok az egyik leghangosabb koveteloi az embargonak es bar a mezogazdasaguk is piacot veszit, de hajlandoak ezt az arat is megfizetni. A destabilizalt, gazdasagilag megbicsaklott oroszorszag az, ami a legkevesebb kockazatot jelenti a tersegre.

En minden kereskedelmi kapcsolatot felszamolnek europa helyeben az oroszokkal. Egyaltalan nem viselkednek partnerkent, a regi kivalt tagorszagokat terrorizaljak, a vilagpolitikaban is mindig a nyugat elleni dontesekben jeleskednek. A leheto legjobban meg kell gyengiteni oket, ha elesnek az energiahordozok beveteletol, akkor szepen visszasullyednek a kozepkori szintre, ahol a mai napig is tartozkodnak.

A vilagnak jobb, ha az oroszok eltunnek a sullyesztoben., nincs rajuk szukseg sem sziriaban, se venezuellaban, sem eszak koreaban, sem kubaban. Igy is recseg ropog a rendszeruk, a katonai fejleszteseik lealltak, a vasuti korszerusitesek maradtak a vilaghaborus szinten, az urkutatas romokban, a lemaradasuk nyugathoz kepest folyamatosan no. Nincs rosszabb egy teruleti agresszornal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.05 16:44

@Nyugatos_szolasszabadsag:
"Akkor a mi szemszögünkből talán el sem kellett volna kezdenie Amerikának a demokráciaexportot és destabilizálást Ukrajnában..."
Innentől úgyse fogunk egyet érteni. :-)
Tételezzük fel, hogy így volt. Mennyiben befolyásolja annak igazságát amit írtam?
Ez a baj Veletek, nem vagytok képesek alkalmazkodni a mához, de amikor tényleg a történelmi tapasztalatokra van szükség, akkor kihagy a memóriátok (értsd mennyire jó a nagy orosz anyácska befolyási övezetében leledzeni). Írom ezt úgy hogy nem oroszellenes vagyok!
Tanulságnak itt van a tévesen Churchill-nek tulajdonított idézet, biztos ismered:
"We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow."
Azaz annak aki nem érti:
Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.09.05 15:52

@antitroll: "Ez nekünk Magyaroknak is érdekük. Ha az ukránok összecsuklanak, akkor egy a mainál sokkal instabilabb környezetbe kerülnénk. Mi is, a lengyelek is.
Nem a németek, akiknek érdeke a gázvezeték, mert a mostani rendszerben is jól tudják a gázbeszerzéseiket diverzifikálni. "

Akkor a mi szemszögünkből talán el sem kellett volna kezdenie Amerikának a demokráciaexportot és destabilizálást Ukrajnában, azzal jártunk volna a legjobban (dollármilliárdos pénzek civil szervezeteknek Nulland kisasszonyon keresztül, McCain kampánylátogatás, stb).
Megy itt a fejünk felett a nagyhatalmak ujjszkandere a gázellátás körül. Nincs jó vagy rossz oldal, csak érdekek. Csak sajnos a nyugat számunkra képtelen versenyképes áron földgázt adni, ergó velünk akarják megfizettetni a kis politikai és hatalmi játszmáikat.
Nem véletlenül gáncsolnak már vagy egy évtizede minden alternatív gázvezetéket a térségben. A mi bőrünkre játszanak veszélyes hatalmi játszmákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.05 13:24

@Fricibacsi3:
"Ki akadályozza, hogy ne szállítsanak a szövetségeseik akár Katarból?"
Ugyanezt kérdeztem én is? Szerinted akadályozza valaki?
Ezért igaz amit mindketten állítunk, az usákok a gázvezetékek építésének szankcionálását politikai okok miatt teszik.
De tudod, mit? Ez nekünk Magyaroknak is érdekük. Ha az ukránok összecsuklanak, akkor egy a mainál sokkal instabilabb környezetbe kerülnénk. Mi is, a lengyelek is.
Nem a németek, akiknek érdeke a gázvezeték, mert a mostani rendszerben is jól tudják a gázbeszerzéseiket diverzifikálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.09.05 13:14

@antitroll:
""Miért nem gond ha szankcióval fenyegeti saját szövetségeseit Északi Áramlat-2 gázvezeték építése esetén?"
Ez alapvetően az ukrán konfliktusra vezethető vissza. És igen, szín tiszta politika."

Na erről van szó. Az oroszok piaci helyzetelőnyükkel szabják az árakat. az USA meg politikai erőből kényszerítik rá a szövetségeseikre a saját drágább gázukat.
Ha nem így lenne, nem fenyegetnék saját szövetségeseiket.

Ki akadályozza, hogy ne szállítsanak a szövetségeseik akár Katarból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html