Itt az ideje, hogy könyörületes legyen az EU

Az EU Európa-párti vezetői kicsit még kárörvendhetnek magukban a múlt heti brit választási eredmény láttán, amely káoszba taszította a kilépés mellett döntő EU-tagországot, ám ezt követően újra kellene gondolniuk az EU viszonyát a britekhez.
Komócsin Sándor, 2017. június 17. szombat, 15:17
Fotó: Reuters

Az EU Európa-párti vezetőinek minden okuk megvan arra, hogy mosolyogva tekintsenek a múlt heti brit parlamenti választás végeredményére, hiszen a szavazók alapos gyomrost vittek be a brexitet kitaláló Konzervatív Pártnak - kezdi szerkesztőségi cikkét a Bloomberg. Az öröm pillanatai után azonban arra kellene koncentrálniuk, hogy mi az érdekük.

Először is biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság nem fogja "visszaszívni" a brexitet. Ebből következően a legjobb, amit az EU remélhet, egy rendezett válás, amely a lehető legkevésbé roncsolja a meglévő gazdasági és egyéb kapcsolatokat a szigetország és a kontinentális Európa között. És ennek az eredménynek az eléréséhez a nagylelkűségen át vezet az út.

Adtak maguknak

Nyilvánvaló, hogy az EU nem akarja, hogy a brit kilépés példája ragadós legyen, azaz más országok is a válás mellett döntsenek. Ezért igyekeznek bizonyítani, hogy a brexit rossz ötlet volt. Ennek érdeklében azonban valójában nem kell sokat tenniük, csak hagyniuk kell, hogy a dolgok megtörténjenek.

A brexit miatt már le kellett mondania egy miniszterelnöknek (David Cameronnak a tavaly júniusi függetlenségi népszavazás után, amit elbukott) egy másik (Theresa May) pedig megrendítő ütést kapott a június 8-ai választáson.

A kilépés összezavarta a befektetőket és politikai hadszínteret csinált az Egyesült Királyságból. A brit társadalmat könnyebben egyesítheti az Európával szembeni utálat, mint az, hogy megbánja kilépési döntését. Az euroszkeptikusok Európa más országiban is legfeljebb csak féken tarthatók, de álláspontjuk megrendíthetetlen.

Okos enged

Emiatt az Európa-párti vezetőknek arra kell törekedniük, hogy megnyerjék az emberek szívét és eszét! Ennek érdekében nem további csapásokat kellene mérniük az Egyesült Királyságra, hanem nagyvonalúan kellene kezelniük a brexit ügyét.

Az EU-nak mindenekelőtt rugalmasan kellene kezelnie a tárgyalások ütemezését. Szükség szerint időt kell adnia, és a napirend kérdéseiben is engednie kell a másik félnek. A Westminsterben kialakult káosz amúgy is lelassítja a válási folyamatot, ami iránt a lehető legnagyobb türelmet kellene tanúsítani. Feleslegesek a technikai részletekkel kapcsolatos civakodások.

A második legfontosabb dolog, amit Európai vezetőinek tenniük kell, hogy messzebb néznek a kilépési tárgyalásoknál, hogy a szigetország és az EU jövőbeni viszonyára koncentrálnak. Eddig az unió azt mondta a briteknek: ezt a zűrzavart ti hoztátok össze, ezért nektek is kell rendet tennetek!

Ne szívózzanak!

Ez a vélemény persze érhető, ám látni kell, hogy Nagy-Britannia pillanatnyilag nincs abban a helyzetben, hogy kezelje a saját maga okozta gondot. A patthelyzet vége az lehet, hogy a felek nem tudnak megállapodni, a brexit kaotikusan zajlik le, a lehető legnagyobb gazdasági és politikai kárt okozva - mindkét oldalnak.

Ezért szögezzük le: Európának nem kellene többször a britek orra alá dörgölnie, hogy mekkora hibát vétenek a brexittel. Az EU-nak saját érdekében meg kell változtatni szándékait. A büntetés helyett a kárelhárításra kellene törekednie!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2017.06.18 15:45

Én viszont úgy gondolom, hogy minimum állandóan az orruk alá kell dörgölni, akármilyen kegyesen állunk is hozzájuk a jövőben. Nehogy már még egyszer kedvet kapjanak ilyesmihez! Vagy esetleg mások kedvet kapjanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.18 11:20

mivel az ido megy, a kilepesi szandek megkerdojelezodott, igy nem marad mas lehetoseg, mint a soft exit. akkor pedig egy norveg fele megallapodas lesz, minden marad a regiben, csak nem mennek az angol kepviselok brusszelbe, kimaradnak a jatekszabalyok formalasabol. igy ket legyet utnenek egy csapasra, nem kene semmit modositani a torvenyeken, mert az unios joganyag hatalmas resze igy is vonatkozni fog rajuk, ellenben lehetnek olyanok, amiket nem vesznek at.

az mas kerdes, hogy ezzel mar nem fogjak megakadalyozni, hogy szabadon mozoghassanak az emberek, de a mostani valasztast elnezve, ezt mar csak egy hangos kisebbseg koveteli, nem a tobbseg. 1 ev mulva, meg ugyis megbukik a kormany...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.06.18 07:21

Itt az ideje, hogy az unió bekeményítsen, és az összes uniós pénzelqrásunkat mélyen átvizsgálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html