A romániai turisztikai szolgáltatások kezdetleges, hiányos jellege, a valóságtól elrugaszkodott, a minőségben nem tükröződő árak miatt hosszú évek óta deficites az idegenforgalom. 2018-ban a határon túl nyaraló román állampolgárok 1,3 milliárd euróval többet vittek ki az országból, mint amennyit a külföldi turisták Romániában elköltöttek - írta a Maszol.

A térség országai közül Románia az egyetlen, ahol negatív az idegenforgalmi mérleg: Horvátországnak 8,7, Magyarországnak 3,6, Bulgáriának 2,2, Szlovéniának 1,7 milliárd euró volt két éve a nettó pozitívuma.

Idén augusztusban romániaiak tízezrei nyaraltak a bolgár tengerparton, a Travel Planner turisztikai irodánál a foglalások száma és a bevétel is duplája volt a tavalyinak. Ebben döntő szerepe lehetett annak, hogy a szomszéd országban az ár/érték arány jobb a romániainál, a felkapott Aranyhomokon 20-40 euró közötti árakon lehetett szállodai szobát foglalni a szezonban.

Az augusztusi idegenforgalmi adatok még nem ismertek, a júliusiak pedig jelentős visszaesést mutatnak a tavalyi évhez képest. A statisztikai adatok szerint a hivatalos szálláshelyeken megszálló turisták száma 44 százalékkal volt kisebb, mint 2019-ben. Belföldiek esetében a visszaesés 34 százalékos volt, míg a külföldieknél 90 százalék. Júliusban mindössze 30 ezer látogató érkezett más országokból, szemben a tavalyi 301 ezerrel.